Un diplomat de rang înalt a avertizat că în perioada următoare ar putea avea loc acte de sabotaj și atacuri cibernetice care vizează țările membre NATO, o preocupare tot mai mare pentru Alianță.
Potrivit declarațiilor diplomatului, Rusia pare tot mai dispusă să recurgă la astfel de acțiuni, menite să amenințe securitatea și să provoace suferințe în rândul aliaților, așa cum a subliniat în contextul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, desfășurată la Bruxelles, notează ProTV.
Conform surselor citate de dpa și Agerpres, Rusia se concentrează pe infrastructura critică, în special pe sistemele de control industrial.
Aceasta nu este singura amenințare cibernetică
China, Iranul și Coreea de Nord desfășoară campanii similare de răspândire de malware, având ca scop spionajul și pregătirea pentru eventuale perturbări în situații de criză.
„Beijingul, la fel ca Moscova, duce în prezent o campanie de răspândire de malware. Obiectivul este de a realiza acte de spionaj, dar şi de a avea capacitatea de a cauza perturbări în cazul sporirii tensiunilor.”
Exemple recente de atacuri
Un exemplu grav menționat a fost un atac cibernetic major atribuit Iranului, care a paralizat infrastructura de frontieră a Albaniei, stat membru NATO.
Atacul a expus fișiere sensibile ale Ministerului de Interne albanez, inclusiv schimburi de mesaje între ofițeri de poliție, mărturii secrete și documente ale Interpol.