Continentul duce lipsă de trupe, apărare antiaeriană și logistică, spun oficiali NATO
Cerințele minime detaliază deficiențele armatelor NATO în domenii cheie, oferind o indicație aproximativă a câte miliarde de euro ar putea costa remedierea, a declarat un planificator militar pentru Reuters.
NATO își propune să transforme aceste cerințe în obiective obligatorii, pentru ca guvernele individuale să asigure apărarea Europei până în toamna anului 2025, când organizează o Reuniune regulată a miniștrilor Apărării.
Liderii NATO au convenit anul trecut asupra planurilor pentru cea mai mare revizuire de trei decenii a capacităţilor sale de apărare, pe fondul temerilor tot mai mari ale agresiunii rusești. În culise, oficialii au analizat cu atenție cerințele minime de apărare pentru a concepe aceste planuri, care au fost trimise guvernelor naționale în ultimele săptămâni, mai spune planificatorul militar, care a vorbit sub rezerva anonimatului, cu reporterii Reuters.
Alți 12 oficiali militari și civili din Europa au comunicat pentru aceeași sursă șase domenii pe care Alianța celor 32 de națiuni le-a identificat ca fiind cele mai urgente de abordat.
Acestea includ lipsa de apărare antiaeriană și rachete cu rază lungă de acțiune, număr de trupe, muniție, probleme logistice și lipsa de comunicații digitale sigure pe câmpul de luptă. NATO nu a dat publicității până acum, o estimare a costurilor totale.
Informațiile arată că NATO se confruntă cu o problemă de atingere a obiectivelor, din cauza constrângerilor bugetare și a pozițiilor diferite, legate de abordarea față de Rusia.
La summitul de la Washington din 9-11 iulie, unii factori de decizie europeni au recunoscut public că, indiferent de cine va câștiga alegerile din noiembrie, continentul va trebui să-și majoreze cheltuielile militare.
„Trebuie să recunoaștem că pentru America, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale, prioritatea se va muta din ce în ce mai mult către Indo-Pacific, astfel încât națiunile europene din NATO trebuie să facă mai multă muncă grea”, a spus secretarul britanic al Apărării John Healey.
Ca răspuns la întrebările Reuters, un oficial NATO a spus că liderii Alianței au convenit la Washington că, în multe cazuri, vor fi necesare cheltuieli de peste 2% din PIB, pentru a remedia deficiențele. El a remarcat că acum, 23 de membri îndeplinesc cerința minimă de 2% sau chiar o depășesc.