27.6 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalMultinaționalele din Europa: ce țări controlează majoritatea companiilor

Multinaționalele din Europa: ce țări controlează majoritatea companiilor

146.400 de companii multinaționale își desfășurau activitatea în UE și în țările Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) în 2022, transmite Termene.

Acestea aveau împreună peste 47 de milioane de angajați, adică 28% din persoanele care lucrează în economia întreprinderilor, scrie Cursdeguvernare.ro, citând Eurostat.

64% dintre ele erau controlate de o țară din UE și 9% de o țară din AELS. Împreună, acestea au angajat 83% din totalul forței de muncă din grupurile de întreprinderi multinaționale.

Regatul Unit (14.900), SUA (7.500) și China (2500) sunt țările din afara UE care controlează cele mai multe multinaționale din UE și AELS. 469 de grupuri de întreprinderi multinaționale erau controlate de un OPC rus și angajau aproximativ 45.000 de persoane. Circa 3.400 de multinaționale care își desfășurau activitatea în UE-AELS aveau unități juridice în Rusia.

Domeniile în care activează multinaționalele

În 2022, grupurile de întreprinderi multinaționale care își desfășoară activitatea în UE și în țările AELS au desfășurat o mare varietate de activități economice, acoperind 21 de secțiuni NACE și 88 de diviziuni NACE, cele mai multe din industria prelucrătoare, care consemna și cea mai semnificativă pondere în totalul angajaților.

Cele trei activități economice cu cea mai mare ocupare a forței de muncă sunt:

  • industria prelucrătoare (35 %)
  • comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor (16 %)
  • activități financiare și de asigurări (8 %).

Cele mai importante trei sectoare din industria prelucrătoare:

  • fabricarea de autovehicule, remorci și semiremorci (5 %)
  • fabricarea de mașini și echipamente (5 %)
  • fabricarea de produse alimentare (3 %).

Analiza Eurostat este realizată pe baza datelor disponibile în EuroGroups Register (EGR), care definește aceste entități drept grupuri de întreprinderi ce-și desfășoară activitatea în cel puțin două țări, dintre care una se află în UE sau în AELS.

Cifre

5,1% a fost rata anuală a inflaţiei în luna mai 2024, comparativ cu luna mai 2023, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), fiind cea de-a patra scădere consecutivă. Rata anuală a inflației în aprilie a fost 5,9%.

38% la atât vor ajunge taxele vamale impuse mașinilor electrice din China, a anunțat Comisia Europeană. Din iulie, mașinile electrice din China vor fi taxate cu ponderi între 17% și 38%, iar aceste taxe provizorii ar putea deveni definitive. CE a ajuns la concluzia că aceste companii beneficiază de subvenții care afectează producătorii de mașini electrice din UE.

10.000 de noi prosumatori apar în fiecare lună în România, iar estimarea Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) este că spre finalul anului vom avea 200.000 de gospodării care își produc singure electricitate, ceea ce, în opinia unor reprezentanți ai ANRE, „dezechilibrează” sistemul energetic. La finalul lunii aprilie, în România erau 129.736 de prosumatori.

Citește și:

Guvernanții lasă suedezii să taie nestingheriți pădurile valoroase ale României. 50 de acțiuni ale IKEA, bănuite de ilegalitate. FOTO și VIDEO

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Fake-news rusesc despre suporterii români la meciul România – Ucraina. Rușii susțin că românii scandau numele lui Putin

Rusia a lansat pe internet un clip video falsificat, în care apar suporteri români de la meciul România - Ucraina. Conform clipului lansat de Rusia,...

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vrea ca succesorul său să fie Mark Rutte, nu Klaus Iohannis

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că-l susține pe Mark Rutte pentru a deveni următorul secretar general al NATO. Până în acest moment,...

Eurostat: România, a cincea lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în mai la 2,7%, de la 2,6% în aprilie, în timp ce România este, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă