Compania americană Moderna anunţă că a depus la Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) o cerere privind autorizarea vaccinului său anti-COVID pentru copii cu vârste sub 6 ani.
„Nu există niciun alt vaccin, nicio altă terapie, pe care aceşti copii mici să o poată avea. Dacă vor considera că datele sunt suficiente, cred că, din perspectiva sănătăţii publice, oferirea vaccinului acestor copii cât mai repede posibil este cel mai bun lucru„, a declarat într-un interviu Paul Burton, directorul medical al Moderna, conform Reuters.
Moderna a publicat în martie datele studiului care arată că vaccinul său a fost sigur şi a generat un răspuns imunitar la copiii mici similar cu cel al adulţilor. Varianta Omicron a coronavirusului, mai puţin sensibilă la vaccinuri în comparaţie cu versiunile anterioare, a fost predominantă în timpul studiului pediatric.
Producătorul de medicamente a declarat că două doze au avut o eficacitate de aproximativ 37% în prevenirea infecţiilor la copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 5 ani şi de 51% în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni şi 2 ani. Burton nu a dezvăluit un interval de timp pentru momentul în care se aşteaptă ca FDA să ia în considerare cererea de autorizare.
Moderna a făcut cerere pentru autorizarea vaccinului pentru copii sub 6 ani, datele urmând a fi analizate, evenutal, lângă cele ale Pfizer
Expertul american în boli infecţioase Anthony Fauci a sugerat într-un interviu acordat săptămâna trecută CNN că FDA speră să analizeze datele vaccinului Pfizer/BioNTech pentru această grupă de vârstă, alături de datele Moderna. Nu este clar câţi părinţi americani vor dori să-şi vaccineze copiii din grupa de vârstă. Doar 28% dintre copiii americani din grupa de vârstă 5-11 ani sunt complet vaccinaţi, iar COVID-19 este adesea mai uşor la copii decât la adulţi, transmit cei de la alephnews.ro.
Cu toate acestea, Burton i-a îndemnat pe părinţi să îşi vaccineze copiii.
„COVID este o boală rea. Aceste variante de acum sunt foarte contagioase. Cred că vaccinarea acum ar trebui să-i protejeze pe copii împotriva formelor grave, a spitalizării, să-i protejeze împotriva efectelor pe termen lung ale COVID. Aşa că are sens să se vaccineze”, a adăugat Burton.
Academia Americană de Pediatrie a îndemnat săptămâna trecută, într-o postare pe Twitter, la o examinare rapidă a datelor, remarcând scăderi celorlalte măsuri de protecţie, precum masca. Vaccinul COVID-19 de la Pfizer este autorizat pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mari, iar rezultatele studiului companiei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 4 ani au arătat un răspuns imunitar mai slab decât la adulţi, ceea ce a dus la extinderea studiului pentru a treia doză. Pfizer a declarat că datele vor veni în aprilie.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!