Decesul pacientului de 54 de ani de la Spitalul Sfântul Pantelimon s-a produs, cu o probabilitate de 99%, în momentul reducerii dozei de noradrenalină, susțin legiștii, care au identificat trei deficiențe majore în îngrijirea acestuia.
Consiliul Superior de Medicină Legală a emis vineri o serie de precizări privind expertizele medico-legale, criticând răspândirea unor informații eronate și lipsa de cunoaștere a legislației, făcând referire la informațiile circulate cu privire la decesele de la Spitalul Sfântul Pantelimon.
Legiștii, care nu tratează pacienți, dar au o vastă experiență în realizarea expertizelor medico-legale, subliniază că sunt singurii cu competența legală și capacitatea științifică de a evalua corectitudinea actului medical.
Ei au precizat că, în realizarea expertizei, au avut acces la întreg dosarul cauzei, inclusiv la procese verbale, declarații martori și date din injectomate.
Ce spun legiștii despre decesul bărbatului de 54 de ani internat la Spitalul Sfântul Pantelimon
Referitor la cazul pacientului decedat, care a stârnit controverse și a dus la arestarea a două doctorițe de la ATI, legiștii explică faptul că expertiza a evaluat dacă reducerea dozei de noradrenalină a fost factorul determinant al decesului.
„În acest caz, pacientul a fost internat pe secţia ATI timp de 10 zile, cu suport vasopresor (noradrenalină), fiind menţinut în viaţă. La circa 1 oră după scăderea brutală a dozei de noradrenalină, s-a produs decesul. Probabilitatea ca decesul să se fi produs datorită stării alterate a pacientului, în cazul în care suportul vasopresor ar fi fost menţinut, se poate estima împărţind numărul de ore în care a fost privat de suport vasopresor la numărul total de ore în care ar fi necesitat acest suport, calcul care duce la o probabilitate de circa 0,4%.
Prin urmare, probabilitatea ca decesul să se fi produs în momentul la care s-a produs, datorită scăderii dozei de noradrenalină este de peste 99%, chiar dacă ar fi să luăm în considerare o agravare progresivă a stării pacientului în cursul spitalizării pe secţia de ATI. Acesta este un grad de probabilitate extrem de înalt, care se atinge rareori în analizele privind deficitele în acordarea îngrijirilor medicale, motiv pentru care concluziile medico-legale au fost atât de inechivoce”, transmit legiştii în comunicatul de presă.