33.8 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăInternaționalMoarte suspectă în Rusia: Vicepreședintele LUKOIL, Vitali Robertus, a murit subit la...

Moarte suspectă în Rusia: Vicepreședintele LUKOIL, Vitali Robertus, a murit subit la 54 de ani

Vicepreşedintele companiei petroliere ruse LUKOIL, Vitali Robertus, a murit subit la vârsta de 54 de ani, a anunţat miercuri compania, fără a oferi detalii despre circumstanţele în care a intervenit decesul său, relatează news.ro.

Robertus este cel puţin al patrulea manager al companiei care moare în condiţii obscure în mai puţin de doi ani.

“El va rămâne în memoria noastră ca un manager talentat, o persoană maleabilă şi un camarad receptiv”, a declarat compania Lukoil într-un mesaj de condoleanţe.

Robertus lucra la Lukoil de 30 de ani, încă de la terminarea facultăţii.

Au existat numeroase decese inexplicabile – de ordinul zecilor – ale unor ruşi proeminenţi de când Putin a lansat invazia la scară largă din Ucraina, în februarie 2022, dar cele mai multe au fost în sectorul energetic.

Vitali Robertus a fost găsit mort chiar în biroul său de la companie. Presa rusă a scris că ar fi fost vorba despre o sinucidere. Vicepreşedintele Lukoil ar fi fost găsit spânzurat cu un şiret. Poliţia, care a sosit surprinzător de repede, a fost informată de colegii acestuia că în ultima vreme a existat o atmosferă tensionată la locul de muncă, iar vicepreşedintele însuşi avusese recent un conflict cu conducerea superioară.

În total, în jur de 20 de manageri de top ai companiilor ruseşti de petrol şi gaze au murit în circumstanţe misterioase în ultimii doi ani. La Lukoil însăşi, acesta este al patrulea caz de moarte “subită” a unui manager de top.

În mai 2022, a murit fostul vicepreşedinte Aleksandr Subbotin. Potrivit presei, decesul ar fi survenit în timpul unei şedinţe nereuşite cu şamani, Subbotin încercând să îşi vindece problemele cu alcoolul cu ajutorul veninului de broască.

În septembrie 2022, Ravil Maganov, şeful consiliului de administraţie al Lukoil, în vârstă de 67 de ani, a murit. Presa rusă a scris că a căzut de la fereastra unui spital. Compania a declarat că Maganov “a plecat din viaţă după o boală gravă”.

Locul său a fost luat de Vladimir Nekrasov, care a decedat şi el un an mai târziu, în octombrie 2023, la vârsta de 66 de ani, din cauza insuficienţei cardiace, conform declaraţiei companiei.

Luna trecută, Ivan Secin, fiul lui Igor Secin, directorul general al gigantului petrolier rus Rosneft, a murit subit la vârsta de numai 35 de ani, dar nu s-a aflat despre moartea sa decât două săptămâni mai târziu. Ivan Secin lucra şi el pentru Rosneft din martie 2014 şi chiar fusese decorat de Kremlin când avea numai 26 de ani, pentru servicii deosebite aduse patriei.

Leonid Volkov, opozant rus, apropiat de Aleksei Navalnîi, a fost victima unui atac la Vilnius

Leonid Volkov, un opozant rus aflat în exil şi apropiat de Aleksei Navalnîi, a fost spitalizat după ce a fost victima unui atac marţi, în faţa locuinţei sale din Vilnius, a declarat poliţia locală pentru AFP, potrivit agerpres.ro.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a condamnat un atac “şocant” şi a asigurat, într-un mesaj pe X, că autorii acestuia vor trebui să “răspundă pentru crimele lor”.

În vârstă de 43 de ani, Leonid Volkov este una din principalele figuri ale opoziţiei ruse şi a fost unul dintre apropiaţii lui Navalnîi, care a murit în arest în Rusia pe 16 februarie.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ministrul Culturii, Raluca Turcan: “Ia este un element care ne-a demonstrat că are puterea să unească români”

Într-o declarație dată luni, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a subliniat că ia, simbol al tradițiilor românești, este un element ce a demonstrat capacitatea sa...

VIDEO. Maria Dragomiroiu, la un pas să-și piardă viața

Maria Dragomiroiu are o viață de poveste. De la o copilărie trăită în sărăcie lucie, la artistul consacrat, atât de iubit de public de...
Ultima oră
Pe aceeași temă