6.1 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăEconomieCriza EnergeticăMinistrul Energiei: Avem gaz românesc pentru toată iarna. Nu avem şi nu...

Ministrul Energiei: Avem gaz românesc pentru toată iarna. Nu avem şi nu vom avea nevoie de gaz rusesc

Temperaturile mai mici de anul acesta au golit mai rapid depozitele de gaze la nivel european, lucru care se regăseşte şi în situaţia de pe plan local, arată datele de pe platforma AGSI (Aggregated Gas Storage Inventory).

Astfel, la acest moment, depozitele de gaze ale României sunt pline în proporţie de 67%, arată datele de pe 30 decembrie 2024, ultimele disponibile pe această platformă, în timp ce în ianuarie 2024 procentul era de 83%. Scăderea este vizibilă la nivel european şi este generată de consumul mai mare înregistrat pe fondul temperaturilor mai mici.

Revenind pe plan local, în ciuda gradului mai redus de umplere a depozitelor de înmagazinare, Sebastian Burduja, ministrul energiei, a dat asigurări că gazul din producţia internă va fi suficient pentru nevoile României din această iarnă.

“Avem gaz românesc pentru toată iarna. Nu avem şi nu vom avea nevoie de gaz rusesc”, a precizat ministrul acum două zile pe platforma LinkedIn.

La nivelul UE gradul de umplere a depozitelor de înmagazinare este de 73% în acest moment, faţă de nivelul de 86% de anul trecut. Polonia are acum depozitele de gaze pline în proporţie de 86%, faţă de 95% anul trecut, Germania este la 80% faţă de 91% iar Ungaria mai are 69% în depozitele de gaze, faţă de un procent de 87% anul trecut. În Ucraina situaţia este extrem de dificilă, cu un procent de umplere de 17% redus faţă de nivelul de 27% din 2024. În urmă cu câteva zile, Ucraina a primit primul ei transport de gaz natural lichefiat din SUA, intermedierea fiind realizată de DTEK, grup energetic în spatele căruia se află miliardarul Rinat Ahmetov.

Ucraina a oprit de la 1 ianuarie 2025 tranzitul de gaz rusesc către statele UE

Ucraina a oprit de la 1 ianuarie tranzitul de gaz rusesc către statele UE, după expirarea unui acord pe cinci ani, marcând astfel sfârşitul unui acord de decenii.

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că ţara sa nu va permite Rusiei să „câştige miliarde suplimentare pe sângele nostru”. Între timp, guvernul polonez a declarat că întreruperea a fost „o altă victorie” împotriva Moscovei.

Comisia Europeană a declarat că UE s-a pregătit pentru această schimbare şi că majoritatea statelor ar putea face faţă. Moldova, care nu face parte din UE, suferă deja de penurie.

Rusia poate trimite în continuare gaze către Ungaria, Turcia şi Serbia prin conducta TurkStream care traversează Marea Neagră.

Compania rusă Gazprom a confirmat că exporturile de gaze către Europa prin Ucraina au încetat deja de miercuri.

Moscova transportă gaze către Europa prin Ucraina din 1991.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Explozie în Berlin: Doi polițiști răniți, unul în stare gravă

O explozie produsă joi seara, în jurul orei locale 20:20, a rănit doi polițiști în fața unei secții de poliție din cartierul Wittenau, situat...

Mohamed Salah, final de drum la Liverpool. „Ultimul meu an la club”

Mohamed Salah, atacantul celor de la Liverpool, a confirmat că se pregătește pentru ultimul său sezon pe Anfield, întrucât negocierile pentru prelungirea contractului au...

Ce a răspuns David Popovici la întrebarea „Care sunt plăcerile tale vinovate?”

David Popovici, campionul olimpic de 20 de ani, a dezvăluit într-un mod inedit una dintre plăcerile sale vinovate în cadrul unui episod al MCN...
Ultima oră
Pe aceeași temă