12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăPoliticăMinistrul Chesnoiu: dragi români, consumați produse românești!

Ministrul Chesnoiu: dragi români, consumați produse românești!

În condițiile în care supermarketurile sunt pline de produse aduse din străinătate, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, roagă românii să consume produse româneşti. “Dragi români, consumați produse românești!” acesta este mesajul său. Totodată, fermierilor le-a recomandat să producă mai mult pentru piaţa internă, astfel încât lanţul scurt dintre fermieri, producători şi consumatori să fie unul cât mai eficient, anunță news.ro.

Ministrul a prezentat marţi câteva dintre programele de sprijin ce vor fi derulate în acest an.

citește și: Noua distopie agricolă europeană: Farm to fork

Astfel, pentru tomatele cultivate în ciclul I şi în ciclul II de producţie, pentru a încasa valoarea sprijinului maxim de 4.000 euro/ beneficiar (3.000 euro/beneficiar pentru ciclul I şi 1.000 euro/beneficiar pentru ciclul II), producţiile vor trebui să fie valorificate astfel: Pentru ciclul I – între 1 martie şi 10 iunie; Pentru ciclul II – între 15 octombrie şi 9 decembrie.

“Dragi români, consumați produse românești!”

În privinţa producţiilor minime necesare, trebuie realizate 3.000 kg/1.000 mp, faţă de forma iniţială a actului normativ care prevedea realizarea unei cantităţi de 5.600 kg/1.000 mp.

Referitor la susţinerea legumelor deficitare, beneficiarii pot primi 1.000 euro pentru producţiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, iar producţiile minime necesare pentru 1.000 mp trebuie să fie pentru:

– castraveţi 4.000 kg, faţă de 5.600 kg

– ardei gras/ lung 2.000 kg

– fasole păstăi 1.500 kg

– spanac 1.000 kg

– salată 15.000 plante, faţă de 1.440 kg

– ceapă verde 100.000 bulbi, faţă de 1.000 kg

Bugetul total al programului producţiei de legume în spaţii protejate este de 225 milioane lei.

Programul “Tomata,” început de Petre Daeea, în timpul guvernării PSD, a fost oprit în mandatul lui Ludovic Orban, pe motiv că “nu se justifică deloc cheltuielile.”

Citiți România Liberă și pe Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă