22.4 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăPoliticăMinistrul Apărării, despre sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Ministrul Apărării, despre sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Sprijinul “ferm” pentru state precum Ucraina şi Republica Moldova şi o abordare cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre sunt “esenţiale”, pe termen scurt şi mediu, în raport cu posibila evoluţie a situaţiei, a afirmat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

“Războiul din Ucraina a arătat necesitatea unei prezenţe aliate robuste, puternice, în regiunea Marii Negre, fiind foarte clară nevoia de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană, proces pe care îl susţinem puternic. (…) Sprijinul ferm pentru state precum Ucraina şi Republica Moldova şi o abordare cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre sunt esenţiale. Trebuie să lucrăm împreună pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova”, a declarat Tîlvăr, la Black Sea and Balkans Security Forum.

În opinia ministrului Apărării, anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014 a transformat Marea Neagră în principala linie de confruntare între Federaţia Rusă şi cei pe care acest stat îi consideră adversarii săi şi a crescut instabilitatea regiunii, afectând interesele NATO şi ale ţărilor riverane, inclusiv ale României.

“În acest fel, Rusia a inaugurat o nouă eră a războiului hibrid în regiunea Mării Negre unde mijloacele nonconvenţionale, inclusiv manipularea informaţiei şi interferenţele străine, au devenit predominante. Invadarea Ucrainei în luna februarie 2022 a generat o criză majoră de securitate în Europa evidenţiind totodată necesitatea unor capabilităţi de apărare robuste”, a completat Angel Tîlvăr.

Potrivitacestuia, Marea Neagră este un nod central care leagă Europa, Asia Centrală, Caucazul, Marea Caspică, Orientul Mijlociu şi Marea Mediterană, o rută de tranzit între Occident şi Orient, care facilitează legăturile dintre Europa şi Eurasia prin coridorul mijlociu care include infrastructura critică, conductele de petrol şi gaz, cablurile de fibră optică, iar din această perspectivă orice eveniment din regiune are un impact geopolitic considerabil. 

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Buletinele de vot din hârtie care nu zgârie rău ar putea fi reutilizate

Ilustrație: Marian Avramescu Țară prietenoasă cu mediul înconjurător și dedicată reciclării, chiar și în situația în care nu are un Sistem de Granție Returnare...

Serbia furnizează arme indirect Ucrainei. La ce valoare se ridică exportul

Exporturile de arme ale Serbiei care au ajuns în Ucraina prin intermediul unor părţi terţe se ridică la aproximativ 800 de milioane de euro...

Ucraina a rămas fără curent electric după ultimul atac rusesc cu rachete și drone

Rusia a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă cu rachete şi drone instalaţii energetice şi echipamente militare furnizate de statele occidentale Ucrainei, ca...
Ultima oră
Pe aceeași temă