13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaMinisterul Apărării din Ucraina a transmis identitatea „ Fantomei din Vinnytsia”

Ministerul Apărării din Ucraina a transmis identitatea „ Fantomei din Vinnytsia”

Ministerul Apărării din Ucraina a dezvăluit identitatea “Fantomei din Vinnytsia”, care a înlocuit-o pe “Fantoma din Kiev”, într-o postare pe Twitter.

Este vorba de un pilot, pe nume Vadym, care s-a evidențiat în ultimele săptămâni, în urma multiplelor rapoarte privind pierderile rusești pe cerul Ucrainei, informează stiripesurse.ro.

Ministerul Apărării a publicat o poză cu luptătorul pe care l-a supranumit “ucigașul Shahed”. Shahed sunt dronele iraniene achiziționate de Rusia, potrivit stiripesurse.ro.

Ministerul Apărării din Ucraina a arătat identitatea „Fantomei din Vinnytsia”, după legenda cu „Fantoma din Kiev

“Acesta este pilotul care apără cerul de deasupra Vinnytsiei. El a doborât deja 5 ‘Shahed’ și 2 rachete. Numele eroului este Vadym”, arată postarea pe Twitter a ministerului.

Tweet-ul a devenit viral și a stârnit sute de comentarii.

Fantoma din Kiev a devenit o legendă atunci când guvernul ucrainean a postat pe Twitter un videoclip în care credita un pilot anonim pentru doborârea a 6 avioane ruseşti în prima zi de război. Ulterior, oficialii forţelor aeriene au declarat că figura mitică a Fantomei nu este un individ, ci este „o imagine colectivă” a tuturor piloţilor care protejau capitala.

Ucraina: Cum a luat naștere legenda „Fantoma din Kiev”

Piloții de vânătoare ucraineni sunt mult mai puțini decât rușii și au devenit legendari – în mare parte datorită poveștii unui presupus as al zborului numit „Fantoma din Kiev”, notează BBC.

Se spune că acest erou ar fi doborât până la 40 de avioane inamice – o performanță incredibilă într-o arenă în care Rusia controlează cerul.

Dar acum, Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina a avertizat pe Facebook că „Fantoma din Kiev este un supererou-legendă al cărui personaj a fost creat de ucraineni!”.

„Cerem comunității ucrainene să nu neglijeze regulile de bază ale igienei informaționale”, se arată în mesaj, îndemnând oamenii să „verifice sursele informațiilor, înainte de a le răspândi”.

Rapoartele anterioare îl numeau pe as ca fiind maiorul Stepan Tarabalka, în vârstă de 29 de ani. Autoritățile au confirmat că acesta a fost ucis în luptă la 13 martie și decorat post-mortem cu medalia de Erou al Ucrainei.

Acum, forțele aeriene subliniază că Tarabalka nu este „Fantoma de la Kiev” și că nu a lovit 40 de avioane”.

Fantoma de la Kiev
Acesta descrie „Fantoma din Kiev” ca fiind „o imagine colectivă a piloților brigăzii 40 de aviație tactică a Forțelor Aeriene, care apără cerul capitalei”, mai degrabă decât palmaresul de luptă al unui singur om.

Timp de câteva săptămâni, ucrainenii nu au avut un nume care să însoțească „Fantoma din Kiev” – dar acest lucru nu a împiedicat ca povestea să devină virală pe rețelele de socializare.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:39

Un câine prins într-un râu învolburat din Bolivia a fost salvat

Un câine prins în apele repezi ale râului Orkojahuira din vestul Boliviei a fost salvat de un muncitor în construcții atârnat de o macara...

Germania ar putea intra în recesiune

PIB-ul Germaniei va creşte cu doar 0,2% în acest an, a declarat ministrul german de finanţe, Robert Habeck, potrivit zf.ro. Noile prognoze sunt mult mai...
00:00:51

Videoclipul surprinde o tornadă rară și dramatică din Indonezia

Videoclipul filmat miercuri (21 februarie) a arătat o tornadă, pe o scară neînregistrată anterior în țară, aruncând resturi în aer, în provincia Java de...
Ultima oră
Pe aceeași temă