27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina: Cum a luat naștere legenda "Fantoma din Kiev"

Ucraina: Cum a luat naștere legenda “Fantoma din Kiev”

Piloții de vânătoare ucraineni sunt mult mai puțini decât rușii și au devenit legendari – în mare parte datorită poveștii unui presupus as al zborului numit “Fantoma din Kiev”, notează BBC.

Se spune că acest erou ar fi doborât până la 40 de avioane inamice – o performanță incredibilă într-o arenă în care Rusia controlează cerul.

Dar acum, Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina a avertizat pe Facebook că “Fantoma din Kiev este un supererou-legendă al cărui personaj a fost creat de ucraineni!”.

“Cerem comunității ucrainene să nu neglijeze regulile de bază ale igienei informaționale”, se arată în mesaj, îndemnând oamenii să “verifice sursele informațiilor, înainte de a le răspândi”.

Rapoartele anterioare îl numeau pe as ca fiind maiorul Stepan Tarabalka, în vârstă de 29 de ani. Autoritățile au confirmat că acesta a fost ucis în luptă la 13 martie și decorat post-mortem cu medalia de Erou al Ucrainei.

Acum, forțele aeriene subliniază că Tarabalka nu este “Fantoma de la Kiev” și că nu a lovit 40 de avioane”.

Fantoma de la Kiev

Acesta descrie “Fantoma din Kiev” ca fiind “o imagine colectivă a piloților brigăzii 40 de aviație tactică a Forțelor Aeriene, care apără cerul capitalei”, mai degrabă decât palmaresul de luptă al unui singur om.

Timp de câteva săptămâni, ucrainenii nu au avut un nume care să însoțească “Fantoma din Kiev” – dar acest lucru nu a împiedicat ca povestea să devină virală pe rețelele de socializare.

Aceasta a fost folosită ca marcă de marketing de către un producător ucrainean de aeromodele, în timp ce ucraineanca Iryna Kostyrenko a prezentat o insignă militară inspirată de legendă.

Iar Ministerul Apărării a postat pe Twitter un videoclip care celebrează eroismul lui Tarabalka.

Experții militari au declarat pentru BBC că se îndoiesc de faptul că un singur pilot ar fi putut doborî până la 40 de avioane rusești.

Istoricul militar ucrainean Mihail Jirohov a descris povestea Ghost of Kyiv drept “propagandă pentru ridicarea moralului”. Vorbind pentru BBC de la Cernihiv, el a spus că la începutul războiului rușii dominau spațiul aerian ucrainean, astfel că un pilot ucrainean “putea doborî doar două sau trei aeronave”.

“Este esențial să avem această propagandă, pentru că forțele noastre armate sunt mai mici și mulți cred că nu putem fi egali cu rușii. Avem nevoie de acest lucru în timp de război”, a spus el.

Cu toată puterea sa militară, Rusia a avut la dispoziție mai bine de două luni pentru a doborî apărarea aeriană a Ucrainei – și a eșuat.

Autoritățile ucrainene au alimentat legenda “Fantoma de la Kiev” la doar câteva zile de la începerea războiului.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a prezentat un pilot de vânătoare pe serviciul de mesagerie Telegram, cu o legendă în care numea “Fantoma din Kiev” un “înger” deoarece a doborât 10 avioane rusești. Dar nu a dat numele “îngerului”, iar rapoartele mass-media au declarat ulterior că fotografia folosită era una veche.

Un expert militar ucrainean, care a cerut să rămână anonim, a declarat pentru BBC că povestea Fantoma din Kiev “a ajutat la ridicarea moralului într-un moment în care oamenii au nevoie de povești simple”.

Moralul Ucrainei a fost, de asemenea, ridicat de povestea Moskva.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă