6.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoMilitarii români au găsit resturi de dronă la 12 de kilometri de...

Militarii români au găsit resturi de dronă la 12 de kilometri de Tulcea. A survolat drona teritoriul României?

Militarii români au descoperit, în ziua de miercuri, 13 septembrie 2023, resturi ale unei drone militare, în zona localităților Nufărul și Victoria din județul Tulcea, adică la peste 20 de kilometri de granița cu Ucraina și la doar circa 12 kilometri de municipiul Tulcea.

„Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri. Conform procedurilor, un alt elicopter al  Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN) printr-un comunicat transmis la mijlocul zilei de 13 septembrie.

Anterior, MApN preciza că echipe de militari au început să cerceteze zona, în urma unor „sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localitățile Nufăru, Malcoci și Valea Nucarilor, județul Tulcea”. Din analiza unei hărți rezultă că această zonă, indicată de MApN, nu se află la frontiera cu Ucraina (cum este cazul satului Plauru, unde se găsiseră deja resturile a două drone) ci se află spre interiorul județului Tulcea, mai aproape de municipiul Tulcea decât de graniță.

Identificarea resturilor acestei drone, în apropierea municipiului Tulcea, intervine după ce „miercuri, 13 septembrie, forțele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Reni și Ismail, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România. Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 00.45, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 05.00”, a transmis MApN.

Conducerea Armatei Române nu precizează clar dacă „grupurile de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene” au fost identificate în spațiul aerian al României sau în cel al Ucrainei. Dar întrucât Armata Română are atribuții în supravegherea spațiului aerian al României, s-ar putea deduce că aceste drone au fost observate în timp ce zburau deasupra României. În sprijinul acestei ipoteze vine și faptul că resturile dronei au fost descoperite, în ziua de 13 septembrie, mai aproape de municipiul Tulcea, care nu este pe frontieră, decât de frontiera dintre România și Ucraina.

A fost o dronă de spionaj?

Un alt detaliu nefăcut public este dacă drona ale cărei resturi s-au găsit la Nufărul a căzut din cauza unei defecțiuni tehnice, a unei erori de dirijare sau a lovirii ei de către apărarea antiaeriană a Ucrainei. Această ultimă variantă, că drona a fost lovită de apărarea Ucrainei, a fost invocată, în ziua de 13 septembrie, de premierul Marcel Ciolacu. Premierul nu a spus însă cum se explică faptul că o dronă care ar fi fost lovită în zbor, de apărarea Ucrainei, undeva deasupra teritoriului Ucrainei, a reușit să-și împrăștie componentele mult în interiorul României, la circa 20 de kilometri de graniță. Un alt element neclar în afirmația premierului României este acela că drona ale cărei resturi au fost descoperite în 13 septembrie „nu a avut explozibil”. Dacă această dronă nu avea explozibil la bord, înseamnă că această aeronavă nu era o dronă tip kamikaze și nu era destinată lovirii unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. Cealaltă variantă, nefăcută publică de oficialii români, ar fi că a fost vorba de o dronă de spionaj.

„Nu ne atacă nimeni, oameni buni! Haideţi să liniştim populaţia, că o luăm razna cu toţii. Nu ne-a atacat nimeni și nu ne atacă nimeni. Au sărit niște rămășite dintr-o dronă care a fost lovită de armata ucraineană. Nu a avut explozibil, nu a avut nimic care să dăuneze cetățenilor”

Marcel Ciolacu,

Premierul României

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...

Criza apei în SUA: Schimbările climatice și lipsa de personal specializat agravează situația

Statele Unite se confruntă cu o amenințare iminentă asupra aprovizionării cu apă potabilă, cauzată de efectele schimbărilor climatice și de infrastructura învechită. Pe lângă acestea,...

Donald Trump îl critică pe Joe Biden, după ce acest a anulat 37 de condamnări la moarte

Donald Trump l-a criticat pe Joe Biden pentru decizia de a anula 37 de condamnări la moarte, în contextul în care președintele în funcție...
Ultima oră
Pe aceeași temă