Microsoft și Atom Computing au făcut un nou pas important în dezvoltarea calculatoarelor cuantice, anunțând că vor lansa o mașinărie comercială de calcul cuantic în 2025.
Microsoft și Atom Computing vor lansa un computer cuantic comercial în 2025
Deși tehnologia de calcul cuantic este încă în faza de dezvoltare, având în vedere că ne aflăm în era „quantum intermediar zgomotos”, progresele recente sugerează că stabilirea unui computer cuantic cu performanțe superioare față de cele tradiționale este tot mai aproape, notează techcrunch.
În cadrul conferinței Microsoft Ignite 2024, cele două companii au anunțat că au reușit să împletească 24 de qubiți logici folosind atomi neutri menținuți în poziție de lasere. Aceasta este cea mai mare valoare atinsă până acum în ceea ce privește numărul de qubiți logici împletiți.
De asemenea, sistemul a demonstrat capacitatea de a detecta și corecta dispariția unui atom, un fenomen destul de frecvent în computerele cuantice, ceea ce este un pas semnificativ pentru stabilitatea acestora.
În 2025, Microsoft și Atom Computing vor lansa pe piață computere cuantice comerciale bazate pe această tehnologie, având peste 1.000 de qubiți fizici.
Aceste computere vor putea să ruleze algoritmi cuantici, precum algoritmul Bernstein-Vazirani, care demonstrează puterea suprapunerii și interferenței cuantice, prin testarea simultană a tuturor combinațiilor de 0 și 1 într-un singur pas, mult mai eficient decât calculatoarele clasice.
Una dintre cele mai importante inovații aduse de colaborarea celor două companii este platforma Azure Quantum Compute, care permite crearea unui sistem de virtualizare a qubiților, optimizat pentru diferite tipuri de procesoare cuantice.
Acesta ajută la corectarea erorilor și pierderilor de atomi care pot apărea în timpul funcționării, o provocare majoră în dezvoltarea tehnologiei cuantice. Corectarea pierderilor de atomi, demonstrată pentru prima dată în cadrul acestui proiect, este esențială pentru asigurarea fiabilității calculatoarelor cuantice.
Pe termen lung, cele două companii au ca obiectiv sprijinirea unui număr de până la 1.000 de qubiți fizici, iar acest sistem va avea aplicații semnificative în domenii precum chimia și știința materialelor.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!