18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalMemoriile lui Alexei Navalnîi vor fi publicate pe 22 octombrie

Memoriile lui Alexei Navalnîi vor fi publicate pe 22 octombrie

Memoriile postume ale principalului opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, vor fi publicate pe 22 octombrie, a anunțat, joi, editorul american Knopf, potrivit spotmedia.ro.

„Această carte este o mărturie nu numai despre viaţa lui Alexei, ci şi despre angajamentul său neclintit în lupta împotriva dictaturii, o luptă pentru care a dat totul, inclusiv propria viaţă”, a spus Iulia Navalnaia în comunicatul transmis de Knopf, informează AFP.

Pe reţeaua X, Iulia Navalnaia, care trăieşte în exil în străinătate şi a promis că va continua lupta soţului ei, precizează că volumul, intitulat “Patriot” în engleză, va fi lansat în 11 limbi, “inclusiv în rusă”.

Conform Knopf, Navalnîi a început să scrie cartea la scurt timp după otrăvirea severă pe care a suferit-o în 2020, pentru care a acuzat Kremlinul, dar memoriile conţin şi “corespondenţe inedite” din închisoare.

„Nu este deloc modul în care mi-am imaginat că Alexei îşi va scrie biografia. Am crezut că vom avea optzeci de ani, iar el va sta în faţa calculatorului, lângă fereastra deschisă, şi va scrie. Iar eu m-aş fi plâns că pierde vremea în timp ce copiii urmau să vină în scurt timp la noi”, a scris Navalnaia pe X.

„Ei bine, ce fel de biografie scrii la 44 de ani? A trăit abia puţin peste jumătate din viaţă (…) şi asta într-un mod oribil şi foarte, foarte nedrept. S-a dovedit că nu mai urma şi a doua jumătate”, a adăugat ea.

La întoarcerea sa în Rusia în ianuarie 2021, după o otrăvire gravă, activistul anticorupţie a fost arestat imediat. El ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism” într-o colonie penitenciară din zona arctică, atunci când a murit la vârsta de 47 de ani, pe 16 februarie.

Moartea sa a generat condamnarea unanimă din partea capitalelor occidentale, mulţi lideri dând vina pe Vladimir Putin.

Ultima scrisoare către lume
„Scrisă cu pasiunea, inteligenţa, francheţea şi curajul care i-au adus aprecierea pe care o merita, ‘Patriot’ este ultima scrisoare a lui Navalnîi către lume: o relatare emoţionantă a ultimilor ani petrecuţi în cea mai brutală închisoare din lume, o reamintire a motivelor pentru care principiile libertăţii individuale sunt atât de importante şi un apel vibrant la libertate”, promite editura Knopf.

Cartea exprimă „convingerea totală a lui Navalnîi că nimic nu va rezista schimbării care va veni”, a adăugat editorul.

Drepturile au fost deja vândute în întreaga lume, iar editorul intenţionează să tipărească într-o primă fază 500.000 de exemplare.

Moartea lui Navalnîi a survenit pe fondul unei represiuni sporite împotriva opoziţiei din Rusia, care s-a intensificat după invazia rusă din Ucraina în 2022.

Mii de oameni au participat la funeraliile criticului numărul unu al lui Vladimir Putin la Moscova, în ciuda riscului de a fi arestaţi. Fost avocat, Navalnîi a câştigat popularitate prin campania împotriva corupţiei.

Luna trecută, Vladimir Putin a fost reales preşedinte cu 87% din voturi, un scrutin considerat nedemocratic de majoritatea statelor occidentale, şi pe fondul unei opoziţii decimate de represiune.

Leonid Volkov, opozant rus, apropiat de Aleksei Navalnîi, a fost victima unui atac la Vilnius

Leonid Volkov, un opozant rus aflat în exil şi apropiat de Aleksei Navalnîi, a fost spitalizat după ce a fost victima unui atac marţi, în faţa locuinţei sale din Vilnius, a declarat poliţia locală pentru AFP, potrivit agerpres.ro.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a condamnat un atac “şocant” şi a asigurat, într-un mesaj pe X, că autorii acestuia vor trebui să “răspundă pentru crimele lor”.

În vârstă de 43 de ani, Leonid Volkov este una din principalele figuri ale opoziţiei ruse şi a fost unul dintre apropiaţii lui Navalnîi, care a murit în arest în Rusia pe 16 februarie.

“Leonid Volkov tocmai a fost atacat în faţa casei sale. Cineva a spart geamul unei maşini şi l-a stropit cu gaz lacrimogen în ochi după care a început să îl lovească pe Leonid cu un ciocan”, a informat Kira Iarmîş, fosta purtătoare de cuvânt al lui Navalnîi.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă