17.2 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăȘtirile zileiMauna Loa din Hawaii a erupt și aruncă lavă pe cerul nopții

Mauna Loa din Hawaii a erupt și aruncă lavă pe cerul nopții

Lava care curge din Mauna Loa din Hawaii, care este cel mai mare vulcan activ din lume și a erupt în această săptămână, se apropie de autostrada principală a Insulei Mari.

Un videoclip de la Observatorul Vulcanilor din Hawaii al Serviciului Geologic al SUA (USGS) a arătat lavă care curge din vulcan în timpul unei erupții de duminică (4 decembrie) noaptea.

Agenția a raportat vineri (2 decembrie) că frontul principal al fluxului de lavă se afla la 3,2 mile (5,2 kilometri) de Autostrada Daniel K. Inouye, cunoscută și sub numele de Saddle Road, și ar putea ajunge la ea într-o săptămână, potrivit Reuters.

Dar USGS a mai spus că, din cauza naturii imprevizibile a fluxurilor de lavă, este „dificil de estimat când sau dacă fluxul va afecta” autostrada, care este principalul drum est-vest al insulei.

Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa din Hawaii, a erupt și aruncă lavă împrejurul lui

O erupție a început în vârful calderei vulcanice Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, din Hawaii, duminică seara (27 noiembrie), a declarat serviciul de activitate vulcanică al Serviciului Geologic al SUA (USGS).

„În acest moment, fluxurile de lavă sunt conținute în zona vârfului și nu amenință comunitățile de jos”, se arată în notificare, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, notificarea avertizează, pe baza evenimentelor anterioare, că etapele timpurii de erupție ale acestui vulcan pot fi foarte dinamice, iar locația și avansul fluxurilor de lavă se pot schimba rapid.

Nivelul alertei de vulcan a fost actualizat de la „aviz” la „avertizare”.

Notificarea a adăugat că Observatorul Vulcanilor din Hawaii (HVO) va efectua recunoașteri aeriene cât mai curând posibil pentru a evalua pericolele și a descrie mai bine erupția.

Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa din Hawaii, a erupt și a produs o serie de cutremure

Peste o duzină de cutremure de peste 2,5 grade au lovit regiunea în ultimele două ore, potrivit USGS, unul cu magnitudinea de 4,2.

Mauna Loa, care ocupă mai mult de jumătate din Insula Mare din Hawaii și se ridică la 13.679 de picioare (4.169 de metri) deasupra Oceanului Pacific, a erupt ultima dată în martie și aprilie 1984, trimițând un flux de lavă pe o rază de 5 mile (8,05 km) asupra orasului Hilo.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din estul României

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din unele regiuni ale unor țări europene, inclusiv în estul României, susține un raport publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă