Pentru că au fost făcute calcule greșite la bugetul de stat, Coaliția de Guvernare se grăbește să ia măsuri înainte de rocada din 25 mai. Trebuie acoperite cele 20 de miliarde de lei, iar pentru acest lucru se decide înghețarea salariilor bugetarilor, blocarea angajărilor la stat și noi creșteri de taxe și impozite. Sindicaliștii din Sănătate nu sunt de acord cu impozitarea progresivă.
Coaliția de Guvernare se grăbește zilele acestea să pună în plan noile măsuri anunțate încă de luna trecută și anume blocarea angajărilor la stat și înghețarea salariilor bugetarilor – 15 mai; economii în instituțiile statului și interzicere cumul pensie – salariu. Opoziția este sceptică cu privire la aceste promisiuni.
,,Statul român are niște cheltuieli care au explodat teribil în ultima vreme lucru care înseamnă un deficit mare, îndatorare mare, inflație mare, scumpiri mari. Toate problemele pe care le avem acum se datorează unor politici greșite. Așteptăm să vedem dacă această Coaliție are intenția să rezolve problemele României. Nicio reformă adevărată, numai blocaje, numai discuții sterile care nu duc nicăieri, pensiile speciale cresc în continuare, vom avea 12,4 miliarde de lei pensii speciale plătite din bani din taxe și impozite.”, a declarat într-o intervenție televizată Claudiu Năsui, fost ministrul de economie.
Pentru a atrage bani la buget, Coaliția pregătește acum documente pentru supraimpozitarea pensiilor speciale, supraimpozitarea salariilor mai mari decât cel al președintelui, impozitare progresivă și acordare de maximum 20 la sută din salariu pentru sporurile bugetarilor
Doar că referitor la pensiile speciale acestea vor rămâne în continuare intangibile, iar singurii care vor duce povara măsurilor de austeritate vor fi tot românii de rând, cel puțin așa vede lucruri profesorul de economie Cristian Păun.
“Din punctul meu de vedere încă există o întreagă bulibășeală, pare că fiecare partid dintre cele de la guvernare se feresc să țină în brațe acest cartof foarte fierbinte deși din punctul meu de vedere nu procentul PIB contează, cuantumul acestor pensii, ci contează foarte mult că ele sunt nedrepte și că sunt speciale și nu normale, creează o castă apărată de un zid de politicieni, care au foarte multe privilegii, inclusiv privilegiul de a cumula această pensie cu salariul la stat, iar pe de altă parte nouă ni se cere austeritate.”, a declarat profesorul de economie Cristian Păun într-o intervenție televizată.
Fostul ministru de economie Claudiu Năsui este de părere că Marcel Ciolacu nu trebuie să aștepte să ajungă premier pentru a elimina pensiile speciale pentru că USR a depus un proiect de lege în acest sens.
“Are proiecte de lege USR în Parlament pentru desființarea pensiilor speciale, nu îi plac alea, poate să depună altul, are majoritate, are susținere, nu trebuie să aștepte să ajungă prim-ministru ca să reușească să facă lucrul acesta, dacă își dorește..”, a declarat Năsui într-o intervenție televizată.
Impozitarea progresivă, o variantă de atragere a banilor la buget
Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni că nu respinge varianta introducerii impozitării progresive în România, însă potrivit acestuia, discuția ar trebui reluată după digitalizarea ANAF, care ar mai dura de la 9 până la 12 luni.
„Informatizarea a existat de dinainte. Un sistem integrat digitalizat cu o bază de date coerentă și completă nu există în momentul de față. Sunt încă instituții unde se ține această evidență în registre. Motiv pentru care, deși punctual sunt anumite locații unde s-a reușit digitalizarea este cu mult mai mult decât atât iar procesul durează. Am încercat să rezolvăm problema cu factura electronică de la sistemul de business la Guvern. De asemenea, Radarul mărfurilor. Pentru toate aceste elemente este nevoie de un sistem digitalizat modern, integrat. Durează de la 9-12 luni.”, a declarat premierul Ciucă.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a sugerat la rândul său că pentru trecerea la impozitarea progresivă este necesară digitalizarea ANAF.
„Nu e prima oară când vă răspund și nici ultima. Până când ANAF-ul nu va fi digitalizat, nu sunt unul din susținătorii introducerii impozitării progresive, dar sunt unul dintre cei mai mari susținători ai acestui tip de impozitare, pentru că aceasta este direcția pe care au luat-o întreaga lume, întreaga Europă, mai puțin Rusia. Sau dacă dorim să apărăm ceva deja depășit în întreaga lume sau în întreaga Europă, mai puțin în Rusia, cota unică, atunci să revenim la cota unică, fiindcă ea nu mai există în România.”, a spus Marcel Ciolacu.
Proteste în Sănătate
Sindicatele din sănătate amenință din nou cu proteste, dar și cu declanșarea grevei generale. Potrivit reprezentanților Federației Solidaritatea Sanitară, în cazul în care s-ar introduce impozitarea progresivă, medicii, în special cei care efectuează gărzi în afara normei ar fi afectați.
„O astfel de măsură ar afecta în mod direct și rapid medici care efectuează gărzile din afara normei de bază prin scăderea (suplimentară) a veniturilor aferente activității profesionale din linia de gardă. Există o probabilitate foarte mare ca adoptarea unei astfel de măsuri să determine reluarea protestelor pe modelul celor din vara anului 2016 (refuzul de a efectua gărzile suplimentare din partea unui mare număr de medici), de data aceasta cu caracter spontan”, se arată într-un comunicat al Federației „Solidaritatea Sanitară”.
Dacă inițial premierul a negat că vor fi luate măsuri de austeritate, se pare că nu există alte soluții în acest moment, întrucât calculele de la Ministerul de Finanțe nu s-au potrivit cu blocarea banilor din PNRR și nici cu acordarea de vouchere anumitor categorii de populație, ceea ce vedem că nota de plată pentru acele vouchere va fi plătită acum din banii populației.