4.1 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăPoliticăMarea Lojă Națională din România aniversează 100 de ani de la adoptarea...

Marea Lojă Națională din România aniversează 100 de ani de la adoptarea Constituției masonice

Marea Lojă Națională din România aniversează 100 de ani de la adoptarea Constituției masonice, în anul 2023, precum și 30 de ani de la „reaprinderea Luminilor Marii Loji Naționale din România (24 ianuarie 1993)”.

Acest eveniment este prezentat într-un comunicat de presă transmis de George Ivașcu, Marele Maestru al MLNR. Comunicatul enunță „100 de ani de la adoptarea Constituției masonice din 1923”.

„Anul 2023 aduce cu sine o serie de aniversări în Francmasoneria română, pe care Marea Lojă Națională din România le onorează prin activități specifice și manifestări științifice și culturale.

Treptele succesive parcurse în devenirea ei suverană, au impus Francmasoneria nu doar ca martoră a înfăptuirii Statului nostru național de la 1859 la Iași, sau din 1918 la Alba Iulia, ci și în Lucrarea ridicării unei națiuni moderne, activă prin oameni politici de talia lui Mihail Kogălniceanu, Gheorghe Brătianu, Ion Ghika, Octavian Goga și a multor alți francmasoni care au dat națiunii personalități puternice.

După aprinderea Luminilor din anul 1880, cu acceptul regelui Ferdinand I, devenit Mare Protector, Marea Lojă Națională de Rit Scoțian Antic și Acceptat din România renaște în 1923, regulară și suverană. Astfel, la 3 ianuarie 1923, a fost anunțată oficial redeschiderea Marii Loji Naționale din România, ca Mare Lojă regulară și suverană, de Rit Scoțian Antic și Acceptat„, precizează comunicatul de presă.

La 20 decembrie 1937, „dat fiind contextul istoric al momentului, s-a dispus închiderea Lojilor masonice în Regatul României”.

După căderea comunismului, Marea Lojă Națională din România a fost condusă de Nicu Filip

După căderea regimului comunist, MLNR „și-a reaprins Luminile la Conventul din 24 ianuarie 1993, ținut în sala Oglinzilor din Casa Vernescu”. Mare Maestru a fost ales Nicolae „Nicu” Filip (1914 – 2008).

Între 1993 și 1995, Filip a condus MLNR ca Mare Maestru. I s-a acordat gradul 33 de către Supremul Consiliu de Grad 33 și Ultim al Ritului Scoțian Antic și Acceptat al Jurisdicției Sud a S.U.A., în același an, 1993.

Francmasoneria a susținut Mica Unire de la 24 ianuarie 1859

”Evenimentul de excepție pentru Francmasoneria română de acum 30 de ani, prin redeșteptarea masoneriei, a reușit să repună Marea Lojă Națională din România în dreptul ei legitim și istoric, deschizând drumul care continuă și astăzi sub conducerea Marelui Maestru, Prea Respectabilul Frate George Ivașcu”, afirmă istoricul Gheorghe Bichicean, Mare Purtător de Cuvânt al Marii Loji Naționale din România.

Comunicatul de presă este transmis la data de 24 ianuarie, când România sărbătorește Mica Unire. Evenimentul de la 24 ianuarie 1859 a fost susținut de mai multe țări în care masoneria era foarte activă.

Inclusiv în prezent, există o serie de persoane publice care ar aparține masoneriei. Unele dintre ele activează în politică, altele în sistemul bancar din România. În octombrie 2020, un cunoscut medic, Radu Ninel Bălănescu, a fost exclus din MLNR. Ulterior excluderii din MLNR, acest medic a fost acuzat că ar fi plagiator.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Polonia preia ștafeta UE, în timp ce Tusk se pregătește pentru alegerile prezidențiale

Donald Tusk încearcă să îndeplinească promisiunile făcute în timpul campaniei din 2023, cum ar fi facilitarea accesului la avort sau acceptarea parteneriatelor civile indiferent...

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...

Calendarul zilelor libere în 2025: 17 sărbători legale, dar doar 13 lucrătoare

Conform Codului Muncii, românii vor avea 17 zile de sărbătoare legală în 2025. Totuși, doar 13 dintre acestea cad în zile lucrătoare, restul fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă