Marea Britanie a impus sancțiuni asupra a cinci oficiali georgieni, inclusiv ministrului de interne, din cauza represiunii violente asupra protestatarilor pro-Uniunea Europeană, notează Reuters.
Marea Britanie a impus sancțiuni asupra a cinci oficiali georgieni
Protestele au izbucnit după ce guvernul de la Tbilisi a anunțat suspendarea discuțiilor pentru aderarea la UE până în 2028, o decizie care a stârnit nemulțumiri masive, dat fiind sprijinul popular larg pentru integrarea europeană, consfințit chiar în constituția țării.
Conform Ministerului de Externe britanic, oficialii sancționați sunt responsabili de atacuri violente asupra jurnaliștilor și protestatarilor pașnici. Printre aceștia se numără ministrul de interne Vakhtang Gomelauri și Zviad Khazarishvili, șeful unui departament al ministerului, acuzat de organizarea acestor atacuri.
Represiunea, marcată de arestarea a peste 400 de persoane, inclusiv lideri ai opoziției și activiști pro-UE, a fost condamnată pentru brutalitatea sa, ombudsmanul georgian acuzând poliția și autoritățile de violență sistematică.
Deși guvernul afirmă că peste 150 de polițiști au fost răniți în confruntări cu demonstranții care ar fi folosit artificii și alte obiecte periculoase, criticii susțin că intervenția forțelor de ordine a fost disproporționată și represivă.
Sancțiunile britanice vizează direct oficiali de rang înalt din Ministerul de Interne al Georgiei, iar alte țări, precum Ucraina, Lituania, Letonia și Estonia, au impus deja măsuri similare. Uniunea Europeană a indicat că represiunea ar putea justifica sancțiuni suplimentare.
În acest context, Georgia, cândva considerată unul dintre cele mai democratice și pro-occidentale state din fosta Uniune Sovietică, este acum acuzată de derivă autoritară și de apropiere de Rusia.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!