Președintele PSD Marcel Ciolacu susține că eșecul în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen este al dreptei europene, dar că au fost și abordări interne greșite.
„Social-democrații europeni au susținut România până la capăt în efortul de aderare la Schengen. Este în mod clar un eșec major al dreptei europene, dar au fost și abordări interne greșite”, a declarat luni președintele PSD.
Marcel Ciolacu spune că eșecul aderării la Schengen este al dreptei europene, dar că demersurile trebuie continuate
Acesta susține că trebuie continuate demersurile în în interiorul familiilor europene și o discuții cu fiecare stat în parte, dacă va fi o abordare separată a României de Bulgaria, potrivit jurnalul.ro.
„Au fost niște scăpări și de la Reprezentanță. A fost o abordare, din punctul meu de vedere, greșită. Rămâne întrebarea de ce am mers în continuare pe listă la pachet cu Bulgaria, atâta timp cât exista o altă decizie a altui stat european, respectiv Olanda, că nu va vota cu Bulgaria? Poate ar fi trebuit insistat la Comisie la propunerea de intrare pe ordinea de zi la Consiliul European JAI să fie daj o splitare între România și Bulgaria ca să putem avea o șansă mai mare”, adăugat Marcel Ciolacu.
Cioloș, despre șansele României de a adera la Schengen
Aderarea României la Spaţiul Schengen încă se joacă, a afirmat europarlamentarul Dacian Cioloş, care a amintit că mai sunt cinci zile până la întâlnirea miniştrilor de Interne din statele membre UE, unde trebuie luată o decizie în unanimitate asupra acestui subiect.
Cioloş a precizat, într-o postare pe Facebook, că după „lobby-ul intens din ultima perioadă, prin intermediul grupului politic Renew Europe”, guvernul olandez a comunicat vineri primele semne de deschidere şi a afirmat că acum „problema Olandei este mai degrabă Bulgaria, şi nu România”.
„Având în vedere cele două evaluări pozitive recente ale Comisiei Europene privind Schengen şi progresele identificate în recentul raport MCV privind statul de drept în România, guvernul olandez este orientat spre viitor în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen. Acesta va lua în considerare discuţiile parlamentare care vor urma în perioada premergătoare Consiliului JAI din 8 decembrie pentru a-şi stabili poziţia finală cu privire la această chestiune importantă”, se arată în mesajul guvernului olandez citat de Cioloş.
El a precizat că a fost informat de colegii suedezi din grupul Renew că şi guvernul de la Stockholm este „favorabil” aderării României la Spaţiul Schengen.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!