Rugăciuni nocturne specifice Ramadanului, denumite „tarawih”, vor fi organizate pentru prima dată în ultimii 88 de ani în fosta catedrală Sfânta Sofia din Istanbul, care a fost transformată din nou în moschee în 2020, a anunţat joi Direcţia pentru chestiuni religioase din Turcia, informează AFP.
„Slavă lui Dumnezeu. Pentru prima dată în 88 de ani, moscheea (…) va găzdui credincioşi pentru rugăciunile tarawih cu ocazia acestui Ramadan. Voi fi martor, dacă Domnul va dori, la acest frumos moment şi voi conduce prima rugăciune tarawih”, care urmează să aibă loc vineri seară, a declarat Ali Erbas, directorul Diyanet, instituţia publică turcă însărcinată cu reglementarea cultelor.
Aceste rugăciuni se vor desfăşura în Hagia Sofia în serile de vineri, sâmbătă şi duminică pe durata lunii Ramadanului, a precizat Diyanet, conform agerpres.ro.
Acele rugăciuni obișnuite Ramadanului, în catedrala Sfânta Sofia, au fost întrerupte și în alte moschei în 2020 și 2021
Ele nu au avut loc în 2020 şi 2021 în moscheile turce din cauza pandemiei de COVID-19.
Transformarea în moschee pe 10 iulie 2020 de autorităţile turce a fostei Catedrale Sfânta Sofia, până atunci muzeu, a stârnit un val de indignare pe plan internaţional.
Operă arhitecturală majoră construită în secolul al VI-lea, catedrala Sfânta Sofia a fost un loc important de cult atât pentru creştini, cât şi pentru musulmani, fiind mai întâi o bazilică bizantină înainte de a fi transformată în moschee după cucerirea Constantinopolului de către otomani în anul 1453.
În 1934, fondatorul Republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk, a transformat edificiul într-un muzeu, pentru a face din el un simbol al Turciei laice.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!