Președintele francez Emmanuel Macron vrea că „ angajamentele privind schimbările climatice asumate de țări la summitul de la Glasgow de anul trecut nu ar trebui sacrificate în fața „amenințărilor energetice ale Rusiei”.
Declarațiile au fost făcute luni (7 noiembrie) la summitul COP27 din Egipt.
Vorbind într-un discurs la summitul climatic de la Sharm el-Sheikh, Macron a spus că țările ar trebui, în schimb, să se bazeze pe sobrietatea energetică și să dezvolte surse regenerabile pe fondul creșterii prețurilor la energie la nivel mondial, cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia.
Macron speră ca angajamentele climatice ale țărilor în fața amenințărilor energetice ale Rusiei să reziste, deși șeful ONU este mult mai dur în această privință
Liderii și diplomații mondiali au încadrat lupta împotriva încălzirii globale ca pe o bătălie pentru supraviețuirea umană în timpul discursurilor de deschidere de la summitul COP27 privind clima, din Egipt, luni, cu șeful Națiunilor Unite arătând lipsa de progres de până acum cu atât mai mult că lumea ar fi accelerat spre „autostrada către iad”, potrivit Reuters.
În ciuda deceniilor de discuții asupra climei de până acum, țările nu au reușit să reducă emisiile globale de gaze cu efect de seră, iar angajamentele lor de a face acest lucru în viitor sunt insuficiente pentru a împiedica încălzirea climei până la un nivel pe care oamenii de știință spun că va fi catastrofal.
Șeful ONU – „Ne îndreptăm spre iadul climatic”
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, le-a spus liderilor reuniți luni, 7 noiembrie, în Egipt, la începutul summitului COP27, că se află în fața unei alegeri dificile: să facă acum ceva pentru a reduce emisiile sau vor condamna generațiile viitoare la o catastrofă climatică.
Discursul a fost dat pe un ton urgent, în timp ce guvernele au început două săptămâni de discuții despre cum să evite cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, pe fondul distragerii atenției de către războiul Rusiei în Ucraina, inflația galopantă a consumatorilor și penuria de energie.
El a cerut un pact între cele mai bogate și cele mai sărace țări din lume pentru a accelera tranziția de la combustibilii fosili și furnizarea de fonduri pentru a se asigura că țările mai sărace pot reduce emisiile și pot face față impactului încălzirii globale de până acum.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!