21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalLIVE/ Iranul a lansat atacul asupra Israelului

LIVE/ Iranul a lansat atacul asupra Israelului

Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului. Peste 200 de drone și rachete au fost trimise, majoritatea fiind interceptate de sistemul de apărare Iron Dome, susțin sursele militare de la Tel Aviv, potrivit the New York Times. Miliția Hezbollach din sudul Libanului a ridicat la cer avioane militare fără piloți. Agresiunea aeriană reprezintă o răzbunare a Teheranului pentru atacul armatei israeliene asupra Ambasadei iraniene din Damasc, soldat cu uciderea a șapte ofițeri, dintre care trei având grade înalte.

Este pentru prima dată când Iranul atacă direct Israelul de pe teritoriul iranian.

citește și: Motrenismul

Răspunsul Israelului: armata israeliană a ridicat o duzină de avioane pentru a contracara în aer atacul. Sirenele au răsunat pe tot teritoriul Israelului. S-au auzit explozii deasupra Ierusalimului, provocate de sistemul de apărare aeriană, Iron Dome al Israelului, intrând în alertă.

Ministrul apărării al Israelului, Yoav Gallant, a vorbit la telefon ieri seară cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin, potrivit declarațiilor comune.

YouTube video

Austin l-a asigurat pe Gallant că „Israelul poate conta pe sprijinul deplin al SUA pentru a apăra Israelul împotriva oricăror atacuri din partea Iranului și a partenerilor săi regionali.”

Joe Biden s-a întors din Delaware la Casa Albă. După discuțiile cu personalul de securitate, a declarat: “sprijinul nostru pentru securitatea Israelului rămâne ferm. Statele Unite vor fi alături de poporul Israel și vor sprijini apărarea sa împotriva acestor amenințări din partea Iranului.”

Sistemul american de interceptări aeriene este activat. A distrus o serie de drone în aer. Iron Dome, de asemenea.

Un copil de zece ani, rănit grav

Serviciul medical de urgență israelian a anunțat că cel puțin o persoană a fost rănită: un copil de 10 ani din zona Aradului, un oraș de lângă marginea de sud-vest a Mării Moarte, fiind în stare critică.  Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Contraamiralul Daniel Hagari, i-a avertizat pe israelieni să rămână în case, spunând că s-a dezactivat sistemul GPS în toată țara.

Într-o declarație difuzată la televiziunea de stat iraniană, Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran a descris atacul drept o „operațiune militară pe scară largă” împotriva mai multor ținte din Israel.

Într-o postare pe site-ul de socializare X, misiunea permanentă a Iranului la Națiunile Unite a scris că atacul a fost un răspuns direct la lovitura asupra Ambasadei Iranului din Damasc.

Contra reacția pare iminentă

Iranul nu a fost atacat până acum. Nu pentru că deține o armată de 580.000 de militari, ci pentru că puterile occidentale n-au vrut să se confrunte cu sistemul complex de apărare al Iranului. Între Israel și Iran au avut loc mai multe confruntări, dar care nu s-au soldat cu un adevărat război.

Comandantul forţelor armate iraniene este liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte toate deciziile majore.

Vor ataca SUA și Israelul Iranul? Aceasta este temerea majoră a analiștilor militari.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Irak ajută la misiunea de căutare a elicopterului ce îl transporta pe președintele Iranului

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 19 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 19 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 19 mai...

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă