29 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaLiderul Wagner, Evgheni Prigojin, amenință Moscovsa că-și retrage trupele de la Bahmut

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, amenință Moscovsa că-și retrage trupele de la Bahmut

Liderul grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a ameninţat sâmbătă Moscova că-şi retrage trupele din bătălia sângeroasă din oraşul ucrainean Bahmut, din cauza pierderilor mari şi muniţiilor insuficiente.

“Avem în fiecare zi stive de mii de corpuri pe care le punem în sicrie şi le trimitem acasă”, a spus Prigojin, care adesea exagerează, într-un interviu publicat sâmbătă de bloggerul militar rus Semion Pegov, preluat de agenţia DPA, conform agerpres.ro.

Din cauza muniţiei de artilerie insuficiente, pierderile în rândul luptătorilor Wagner sunt de cinci ori mai mari decât ar fi fost normal, a argumentat liderul acestei grupări paramilitare aflată în prima linie a asaltului asupra oraşului Bahmut din partea de est a Ucrainei. Mai devreme săptămâna aceasta el a acuzat establishmentul militar rus de “trădare”, considerând că numai aceasta poate explica unele decizii militare tactice păguboase şi privarea luptătorilor săi de muniţii.

Prigojin mai spune că i-a scris ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, cerându-i să-i trimită obuze cât mai repede posibil. “Dacă deficitul de muniţie nu este completat, vom fi forţaţi – pentru a nu fugi apoi ca nişte şobolani laşi – să ne retragem sau să murim”, a indicat el. Totuşi, liderul grupării Wagner a mai avertizat că, chiar dacă el va retrage unele trupe, aceasta nu înseamnă că frontul se va prăbuşi în alte părţi.

Liderul grupării ruse de mercenari Wagner a amenințat Moscova că-și va retrage trupele de la Bahmut, controlat în cea mai mare parte de ruși

Trupele ruse şi ucrainene luptă din vara trecută pentru controlul oraşului Bahmut. Pierderile în efective şi echipamente sunt mari de ambele părţi, iar armata ucraineană mai controlează în prezent doar un mic sector din vestul oraşului. Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski refuză să dea ordinul de retragere. “Dacă Rusia cucereşte Bahmut, acesta se poate transforma într-o trambulină pentru înaintarea către două oraşe încă şi mai mari din regiunea Doneţk, Kramatorsk şi Sloviansk”, a explicat el, în timp ce armata ucraineană pregăteşte o contraofensivă pentru a încerca eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia.

Prigojin a estimat în interviul acordat bloggerului militar rus că armata ucraineană este pregătită să lanseze contraofensivă şi a sugerat că aceasta ar putea începe în jurul datei de 15 mai.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, declarase vineri că armata ucraineană a primit parţial armele promise de Occident şi pregătirea contraofensivei se află în etapa finală.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Theate îl sprijină pe “ghinionistul” Lukaku să-și revină pentru Belgia

Fundașul belgian Arthur Theate a declarat că nu are nicio îndoială că norocul lui Romelu Lukaku se va schimba, după ce a văzut trei...

Formațiile Croației și Italiei speră amândouă să ajungă în optimile de finală ale Euro 2024

Azzurrii ar putea face o schimbare în atac pentru finala Grupei B de la Leipzig Croația și Italia speră amândouă să ajungă în optimile de...

George Simion a trădat România: Se arată într-un comunicat de presă emis de S.O.S. România

Președintele S.O.S. România, Diana Iovanovici-Șoșoacă, acuză trădarea intereselor naționale de către liderul AUR George Simion a Cedat Teritorii Românești pentru Funcții în Parlamentul European Într-o declarație...
Ultima oră
Pe aceeași temă