25.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInternaționalLiderul opoziției din Belarus: Evgheni Prigojin, un „ucigaș” care „ nu va...

Liderul opoziției din Belarus: Evgheni Prigojin, un „ucigaș” care „ nu va lipsi nimănui”

Liderul opoziţiei din Belarus în exil, Svetlana Tihanovskaia, a apreciat miercuri că liderul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, este un “ucigaş” care “nu va lipsi nimănui”, declaraţie făcută după prăbuşirea în Rusia a unui avion la bordul căruia se afla fondatorul grupării, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

“Criminalul Peigojin nu va fi regretat de nimeni în Belarus. A fost un criminal şi trebuie amintit ca atare”, a indicat Svetlana Tihanovskaia pe X (fostă Twitter), apreciind că “moartea lui ar putea demonta prezenţa grupului Wagner în Belarus”, o ţară aliată cu Moscova.

Agenţia Federală de Transport Aerian din Rusia Rosaviatsia a confirmat miercuri că fondatorul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, se afla la bordul avionului care s-a prăbuşit în regiunea Tver, accident în care toate persoanele aflate la bord şi-au pierdut viaţa.

Liderul opoziției exilate din Belarus, condamnat la 15 ani de închisoare

Un tribunal din Belarus l-a condamnat pe principalul lider al opoziției din această țară la 15 ani de închisoare în contumacie, notează BBC.

Svetlana Tihanovskaia a fugit din Belarus în 2020, după ce a candidat împotriva liderului autoritar Alexander Lukașenko la alegerile prezidențiale. Se crede că ea a câștigat.

Acuzațiile au inclus înaltă trădare și conspirație pentru preluarea puterii.

Doamna Tikhanovskaya a declarat că este mai îngrijorată de cei cu pedepse de închisoare “reale” – mai degrabă decât absenteiste -.

Ea a respins legitimitatea tribunalului.

“Astăzi nu mă gândesc la propria mea sentință. Mă gândesc la mii de nevinovați, reținuți și condamnați la pedepse de închisoare reale. Nu mă voi opri până când fiecare dintre ei nu va fi eliberat”, a declarat ea pe rețelele de socializare.

Viasna, un important grup de apărare a drepturilor omului din Belarus, afirmă că aproape 1.500 de prizonieri politici sunt în prezent deținuți în țară.

De asemenea, tribunalul a pronunțat o sentință de 18 ani de închisoare pentru unul dintre aliații doamnei Tikhanovskaia, fostul ministru belarus al culturii Pavel Latushko, care se află și el în exil.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

A început Evaluarea Națională. Recomandările Ministerului Educației pentru elevi

Evaluarea Națională pentru absolvenții de clasa a VIII-a începe astăzi, iar Ministerul Educației (ME) a transmis, pe pagina sa oficială de Facebook, o serie...

Numărul Beneficiarilor de Pensii și Indemnizații Speciale a Scăzut în Iunie 2024

În luna iunie 2024, un număr de 422.523 de persoane beneficiau de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, potrivit datelor centralizate de Casa...

Ce soluție adoptă azi coaliția de guvernare?

Astăzi, coaliția de guvernare are de luat o decizie grea privind data alegerilor prezidențiale. Marcel Ciolacu susține în continuare varianta 15 sau 29 septembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă