31.7 C
București
miercuri, 10 iulie 2024
AcasăInternaționalLiderul opoziției exilate din Belarus, condamnat la 15 ani de închisoare

Liderul opoziției exilate din Belarus, condamnat la 15 ani de închisoare

Un tribunal din Belarus l-a condamnat pe principalul lider al opoziției din această țară la 15 ani de închisoare în contumacie, notează BBC.

Svetlana Tihanovskaia a fugit din Belarus în 2020, după ce a candidat împotriva liderului autoritar Alexander Lukașenko la alegerile prezidențiale. Se crede că ea a câștigat.

Acuzațiile au inclus înaltă trădare și conspirație pentru preluarea puterii.

Doamna Tikhanovskaya a declarat că este mai îngrijorată de cei cu pedepse de închisoare „reale” – mai degrabă decât absenteiste -.

Ea a respins legitimitatea tribunalului.

„Astăzi nu mă gândesc la propria mea sentință. Mă gândesc la mii de nevinovați, reținuți și condamnați la pedepse de închisoare reale. Nu mă voi opri până când fiecare dintre ei nu va fi eliberat”, a declarat ea pe rețelele de socializare.

Viasna, un important grup de apărare a drepturilor omului din Belarus, afirmă că aproape 1.500 de prizonieri politici sunt în prezent deținuți în țară.

De asemenea, tribunalul a pronunțat o sentință de 18 ani de închisoare pentru unul dintre aliații doamnei Tikhanovskaia, fostul ministru belarus al culturii Pavel Latushko, care se află și el în exil.

Decizia vine la doar câteva zile după ce Ales Bialiatski, laureat al Premiului Nobel pentru Pace și militant pentru drepturile omului din Belarus, a fost încarcerat pentru 10 ani, o decizie care a stârnit condamnări internaționale.

Doamna Tikhanovskaia a candidat la alegerile din august 2020 după ce soțul ei, fostul blogger și candidat la președinție Serghei Tikhanovski, a fost arestat preventiv. El a fost închis pentru 18 ani în 2021.

Ea a revendicat victoria în scrutinul, despre care s-a crezut în general că a fost fraudat, dar a fost forțată să plece în exil împreună cu copiii ei a doua zi după vot.

Lukașenko conduce Belarusul din 1994 și a sfidat luni de proteste după scrutin, arestând și încarcerând sute de politicieni și activiști din opoziție.

El este acum un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și a devenit din ce în ce mai dependent de Moscova pentru sprijin economic, politic și militar.

El a găzduit forțele rusești și le-a permis să folosească Belarusul ca punct de pregătire pentru invazia sa în Ucraina.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă