7 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInternaționalLiderii G7 se întâlnesc pe fondul presiunilor politice de acasă

Liderii G7 se întâlnesc pe fondul presiunilor politice de acasă

Atunci când se reunește o colecție de democrații, fiecare lider național se pliază pe starea de spirit politică și publică de acasă, subtil, uneori izbitor de diferită de la o țară la alta.

G7 se confruntă cu un adversar în Rusia, un agresor în Ucraina, al cărui lider nu se confruntă cu o astfel de presiune democratică și care cunoaște foarte bine slăbiciunile, așa cum le vede el, ale modelului occidental de guvernare, scrie BBC.

În mijlocul securității și coregrafiei, al fotografiilor cu strângere de mână și rânjet și al fundalurilor alpine, diferențele de accent dintre țările G7 și dorința lor de a proiecta o impresie colectivă în lumea largă merită explorate la rândul lor.

În primul rând, aceste diferențe interne.

După cum știm, primul ministru al Marii Britanii sosește aici cu probleme politice interne care l-au alungat de la summitul Commonwealth-ului din Rwanda.

Probabil că îl vor urmări și la summitul alianței de apărare NATO din Spania, care va avea loc peste câteva zile.

Va fi plecat din țară timp de o săptămână, în timp ce conservatorii din cabinetul de acasă speculează în privat cu privire la viitorul său.

Dar și alți lideri se confruntă cu presiuni politice interne.

Luați-l pe președintele Emmanuel Macron din Franța, de exemplu. La câteva luni după ce a fost reales în funcția de președinte, el a pierdut controlul Adunării Naționale franceze.

Guvernul britanic consideră că Germania și, în special, Franța resimt presiunea politică internă a unora dintre consecințele războiului din Ucraina – și nu în ultimul rând spirala prețurilor.

După întâlnirea lui Boris Johnson cu președintele Macron, acesta a declarat: „Am subliniat că orice încercare de a rezolva conflictul acum nu va face decât să provoace o instabilitate de durată și îi va da lui Putin mâna liberă de a manipula atât țările suverane, cât și piețele internaționale, la nesfârșit.”

Ministrul de externe Liz Truss a scris ceva foarte asemănător, împreună cu omologul său ucrainean, în Sunday Telegraph.

În mod public, se insistă asupra faptului că președintele Macron a făcut „enorm de multe” pentru a sprijini Ucraina, dar, în privat, există îngrijorarea că Parisul își pierde apetitul pentru războiul pe termen lung și pentru costurile acestuia.

Dincolo de diplomația internă a G7, există apoi eforturile depuse împreună pentru a liniști țările din afara grupului, dintre care unele acuză sancțiunile occidentale la fel de mult ca și agresiunea rusă pentru creșterea prețurilor.

Argentina, India și Africa de Sud se numără printre celelalte țări invitate să participe la discuții.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Electromontaj electrizează Europa: Proiect de 1,75 miliarde de euro în Olanda

Contractul vizează construirea a 400 km de linii de înaltă tensiune și modernizarea altor 600 km, alături de alte trei companii internaționale Compania românească Electromontaj...

Reduceri masive de personal la Senat: 24% din posturi vor fi eliminate. Sindicatele contestă măsurile

Conducerea Senatului a aprobat marți reducerea numărului de posturi cu 24%, de la 796 la 610. Aproximativ 30 dintre acestea erau deja vacante. Vicepreședintele Robert...

Situație de râsu-plânsu la Sibiu. A plătit să promoveze examenul auto, dar a fost respins și a anunțat singur Poliția

Un sibian a încercat să obțină permisul de conducere prin metode neortodoxe, oferind mită în valoare de 2.500 de lei unei persoane care i-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă