Miercuri, Comisia Europeană a anunțat deblocarea sumei de 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei. Acest anunț vine cu o zi înaintea unui summit european, la care premierul ungar Viktor Orban amenință că se va opune lansării negocierilor de aderare cu Ucraina și unui ajutor financiar al UE în valoare de 50 de miliarde de euro destinat Kievului.
Prin aplicarea în premieră a noului mecanism de condiționalitate, care permite Comisiei Europene să rețină fondurile țărilor UE care consideră că încălca statul de drept, în decembrie anul trecut au fost înghețate 21,7 miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei, notează Agerpres.
Cu toate acestea, Comisia Europeană estimează în prezent că reformele introduse de guvernul ungar pentru consolidarea independenței sistemului judiciar sunt suficiente pentru a debloca fonduri de coeziune în valoare de 10,2 miliarde de euro. „Am primit garanții suficiente pentru a afirma că independența justiției va fi consolidată în Ungaria”, a declarat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.
Cu toate acestea, persistă deficiențe în ceea ce privește achizițiile publice, conflictele de interese și combaterea corupției, astfel încât restul fondurilor de coeziune rămân blocate, conform declarațiilor comisarului european.
Fondurile destinate Ungariei în cadrul planului european de relansare post-pandemie rămân, de asemenea, blocate din aceleași motive legate de respectarea statului de drept. Cu toate acestea, Comisia Europeană a aprobat recent Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Ungariei, pe baza căruia vor fi acordate fonduri din acest program. În plus, Comisia va elibera o primă tranșă de 920 de milioane de euro către Budapesta din cadrul planului european complementar REPowerEU, care are ca scop accelerarea tranziției către o energie curată.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!