-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternaționalKremlinul crede că NATO se va implica și mai mult militar în...

Kremlinul crede că NATO se va implica și mai mult militar în Ucraina

Kremlinul a apreciat joi că Alianţa Nord-Atlantică(NATO) se va implica din ce în ce mai mult din punct de vedere militar în conflictul din Ucraina, dar a subliniat că acest lucru nu se va răsfrânge asupra deciziei Rusiei de a-şi atinge obiectivele pe care şi le-a stabilit atunci când şi-a lansat campania militară în ţara vecină, relatează EFE şi Interfax, conform agerpres.ro.

„NATO va continua să furnizeze armament Ucrainei, să îmbunătăţească toate caracteristicile tactico-tehnice ale acestui armament, ridicând nivelul implicării sale în conflict”, a declarat, pentru oficiosul rus Izvestia, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Aceste circumstanţe, potrivit lui Peskov, nu vor schimba obiectivele Rusiei, pe care preşedintele Vladimir Putin le-a definit ca fiind „demilitarizarea” şi „denazificarea” Ucrainei atunci când a anunţat începerea acţiunii militare la 24 februarie 2022.

Dmitri Peskov a subliniat că presiunea americană asupra Rusiei în legătură cu conflictul din Ucraina este inutilă şi a amintit că, la reuniunea virtuală de miercuri a G20, Putin a insistat că Moscova nu a refuzat niciodată să se angajeze în negocieri.

„Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze şi nu ar trebui să fie presată. Alţii sunt cei care au refuzat. Şi dacă trebuie să puneţi presiune, trebuie să puneţi presiune asupra lor”, a ucrainenilor, a reiterat Peskov, preluând ideea expusă cu o zi în urmă de Vladimir Putin, care li s-a adresat prin videoconferinţă omologilor săi din G20, în cadrul unei reuniuni virtuale de la care au absentat preşedinţii SUA şi Chinei, Joe Biden, respectiv Xi Jinping.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a referit la un decret semnat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prin care a interzis orice negociere cu Putin.

Volodimir Zelenski a adoptat decretul respectiv la scurt timp după ce Vladimir Putin a proclamat în septembrie 2022 anexarea a patru regiuni ocupate în Ucraina – Lugansk, Doneţk (est), Herson şi Zaporojie (sud) – pe lângă Crimeea (anexată în 2014).

Înainte de declaraţiile considerate de unii experţi puţin mai împăciuitoare la G20, preşedintele rus afirmase marţi că Moscova nu poate coexista cu actualul guvern de la Kiev şi că va continua ceea ce numeşte „operaţiunea sa militară specială” de „demilitarizare” a Ucrainei. 

Oficialii NATO și UE avertizează: Războiul din Ucraina va continua și în 2024

Reprezentanţi de rang înalt ai Alianţei Nord-Atlantice şi ai Uniunii Europene în materie de afaceri externe şi securitate au spus joi că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi şi ar putea dura până în anul 2024, relatează EFE, citată de Agerpres.

La un seminar internaţional în domeniul apărării ținut în oraşul spaniol Toledo, adjunctul secretarului general al NATO pentru afaceri politice şi politica de securitate, Javier Colomina, a estimat că următoarele şase luni vor fi decisive şi se aşteaptă să fie înregistrate progrese pe frontul din Ucraina.

În opinia sa, încheierea conflictului este dificilă însă pentru că Rusia are o mare capacitate de rezistenţă şi poate pierde „sute de mii de soldaţi fără să clipească”.

Rusia pierde 1,7 soldaţi la un soldat ucrainean şi nu are „nicio problemă” cu 2.000 de pierderi de militari pe zi, pentru că aşa a tratat conflictele de-a lungul istoriei, aşa cum a făcut-o în cel de-Al Doilea Război Mondial şi înainte.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă