4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSocialEducațieKosovo, în manualele elevilor români

Kosovo, în manualele elevilor români

Elevii de clasa a VI-a învață, din manualul de geografie avizat de Ministerul Educației (ME), despre existența țării numite Kosovo, cu toate că România nu recunoaște existența acestui stat.

Pe harta politică a Europei din manualul de geografie pentru clasa a VI-a, publicat în anul 2018 de Regia Autonomă Editura Didactică și Pedagogică, avizat de ME și publicat pe platforma manualelor școlare digitale gratuite pentru elevi, Kosovo figurează ca țară, cu toate că poziția oficială a României este că nu recunoaște existența acestui stat.

manual geografie clasa VI

Directorul Editurii Didactice și Pedagogice (EDP), Claudiu Săftoiu, spune că este o eroare ce trebuie remediată.

“La pagina 54, la harta politică a Europei, state și regiuni, la poziția 13, există Kosovo, sub Serbia. Prin urmare, există, dar nu există și la harta cea mare de la paginile 14 – 15. Este un manual pe care noi îl retipărim de patru ani de zile. Mulțumesc că ne-ați sesizat, dar nu știu sigur ce se mai poate face. Trebuie vorbit cu autorul, pentru ca el să facă modificările acestea. În aceste condiții va trebui făcută într-adevăr o erată, dar nu știu dacă intră în manual, ci doar alături. O să discut această chestiune și la Consiliul Național de Evaluare, ca să putem să încadrăm mai bine situația aceasta”, a declarat Claudiu Săftoiu, pentru “România liberă”.

manual geografie clasa VI

Manual urmărit de probleme

Încă din anul publicării, manualul de geografie pentru clasa a VI-a a dat naștere unui mare scandal, din cauza multiplelor erori incluse în conținutul său.

Manualul a trecut prin mai multe etape de corectare a greșelilor, dar se pare că nimeni nu a sesizat problema de pe harta politică a Europei ce include o țară pe care România nu o recunoaște.

Directoarea de atunci a EDP, Maria Nistor, spune că bănuiește chiar că ar fi sabotată politic, deoarece manualul de geografie cu pricina îi are ca autori pe coordonatorii lotului olimpic de geografie, profesori cu experiență, iar astfel de erori nu s-ar justifica.

„Din fericire sau probabil din nefericire pentru această ţară identitatea oamenilor – patru plus unu – care au dat aviz ştiinţific sau care au evaluat în mod favorabil cu peste 85 de puncte acest manual rămâne una ascunsă. Aş dori totuşi să îi rog frumos să nu mai îndrăznească vreodată să se înscrie ca evaluatori la o competiţie. (…) Când vezi că patru evaluatori şi un profesor universitar sau, mă rog, un reprezentant al mediului universitar îţi laudă o carte în asemenea hal, iar cartea are atâtea greşeli, nu ştiu, este din punctul meu de vedere impardonabil. Evident, culpa este comună. Este o culpă a autorilor, care pe lângă că au scris un manuscris cu atâtea greşeli, au mai şi declarat public că acele greşeli au fost făcute în timpul tehnoredactării de către EDP. (…) Aş dori să subliniez că aceşti autori au încălcat astfel flagrant adevărul şi vor fi acţionaţi în instanţă de către conducerea EDP. (…) Aceşti autori au prejudiciat în mod voit, în mod maliţios imaginea EDP. (…) Retipărirea o plăteşte EDP, iar EDP la rândul său se va adresa instanţelor judecătoreşti pentru recuperarea daunelor. (…) Vreau să cred că este doar ignoranţă şi nu sabotaj”, afirma Maria Nistor, în 2018.

Ea mai spunea că refuză să creadă că „nişte persoane” care au însoţit lotul olimpic naţional la Geografie nu au observat asemenea erori.

Pe 18 februarie 2008, în plenul reunit al Camerelor, parlamentul a decis, cu un vot covâșitor, 357 la 27, pentru a nu recunoaște independența Kosovo.

Doar parlamentarii UDMR au votat pentru recunoașterea Kosovo.

Victor Ponta a fost ultimul premier care a încercat să pună pe agenda politică recunoașterea Kosovo.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

USR îi transmite lui Klaus Iohannis că mandatul său s-a încheiat. „Nu mai are legitimitatea de a rămâne în funcție”

USR a transmis, duminică, președintelui Klaus Iohannis, în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că mandatul său s-a încheiat pe 21 decembrie. Elena Lasconi, liderul...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Vânzări de acțiuni Revolut de peste 1 miliard de dolari după obținerea licenței bancare în Marea Britanie

Angajații și investitorii timpurii ai fintech-ului Revolut au vândut acțiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari începând cu luna august, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă