13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis are șanse să devină secretar general al NATO, probabil sunt...

Klaus Iohannis are șanse să devină secretar general al NATO, probabil sunt țări care îl susțin, estimează Vasile Dîncu (PSD)

Klaus Iohannis ar avea șanse să fie ales secretar general al NATO, în anul 2024, întrucât în spatele candidaturii sale, din partea României, “există probabil și alte țări care să-l susțină”.

Acest punct de vedere a fost exprimat, la data de 3 martie 2024, de senatorul PSD Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării Naționale, într-o emisiune la postul Digi 24.

Senatorul Dîncu a opinat că România a transmis candidatura lui Iohannis pentru NATO prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, mai precis prin intermediul ambasadorului României la NATO. Se știe că funcția de ministru de Externe o deține Luminița Odobescu, cea care anterior a fost consilier prezidențial la Administrația Prezidențială a României.

Delegația Permanentă a României la NATO este condusă de ambasadorul Dan Neculăescu.

În Occident se considera că SUA și Marea Britanie, care sunt principalii furnizori de fonduri ai NATO, l-ar susține pe premierul Olandei, Mark Rutte, pentru a deveni secretar general al NATO. Totuși, Vasile Dîncu este de părere că și pentru candidatura lui Klaus Iohannis vor fi susțineri, din partea altor țări. Senatorul PSD nu a sugerat ce țări l-ar susține pe Iohannis dar se știe că președintele Iohannis are de exemplu o relație bună cu președintele Macron al Franței, cu care, de altfel, a avut recent și o întâlnire la Paris, într-o reuniune dedicată continuării sprijinului pentru Ucraina.

Senatorul Dîncu estimează însă că, în anul 2024, o țară din estul Europei ar obține cu siguranță fie postul de secretar general al NATO, fie pe cel de secretar general adjunct.

Conform informațiilor disponibile până în acest moment, în anul 2024 Jens Stoltenberg se va retrage din funcția de secretar general al NATO, iar Mircea Geoană se va retrage din funcția de secretar general adjunct al NATO.

Pentru Stoltenberg se estimează că va deveni guvernatorul Băncii centrale a Norvegiei (post pe care l-ar fi ocupat încă din anul 2023, dacă nu i se prelungea mandatul în fruntea NATO). La rândul lui, aproape cu certitudine, Mircea Geoană se va înscrie, drept candidat independent, în cursa pentru funcția de președinte al României.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă