31.1 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăInternaționalJoe Biden spune că SUA va bloca accesul navelor rusești în porturile...

Joe Biden spune că SUA va bloca accesul navelor rusești în porturile sale

Președintele american Joe Biden a declarat joi că Statele Unite(SUA) vor interzice accesul navelor rusești sau care au legături cu Rusia în porturile sale, în încercarea de a izola și mai mult Moscova pe fondul invaziei sale în Ucraina.

„Nicio navă care a navigat sub pavilion rusesc sau care este deținută sau operată de interese rusești nu va avea voie să acosteze în porturile Statelor Unite sau să acceseze țărmurile noastre”, a afirmat Biden, citat de CNN, potrivit g4media.ro.

El a spus că este „un alt pas critic” pe care SUA îl face alături de aliații săi din Canada și Europa „pentru a respinge Rusiei beneficiile sistemului economic internațional de care s-a bucurat atât de mult în trecut”.

Un vas rusesc care transporta petrol, probabil iranian, arestat în Grecia săptămâna aceastava fi eliberat, după ce autorităţile greceşti au observat că nava are un alt proprietar decât cel presupus şi astfel nu au bază legală să menţină arestul asupra ei conform sancţiunilor impuse Rusiei de către UE în urma agresiunii asupra Ucrainei, transmite Reuters.

Petrolierul Pegas, cu un deplasament de 115.500 Tdw şi un echipaj format din 19 marinari ruşi, a fost arestat marţi pe coasta insulei Evia, conform deciziei UE care interzice accesul navelor ruseşti în porturile europene.

Unui vas rusesc ce avea la bord petrol provenit din Iran, arestat recent în Grecia, i s-a lămurit situația și va fi eliberat

Conform informaţiilor iniţiale, petrolierul ar fi aparţinut unei companii asociate băncii ruseşti Promsvyazbank, astfel că el se încadra în aplicarea sancţiunilor europene. Verificări ulterioare au relevat însă că petrolierul ar aparţine de fapt unei alte companii în urma unui transfer de proprietate efectuat anul trecut, dar nu este clar care este această companie, autorităţile greceşti neoferind precizări.

O sursă grecească a menţionat însă că noul proprietar al petrolierului nu se află pe lista de sancţiuni europene, prin urmare autorităţile de la Atena nu au temei legal să menţină arestul asupra navei, astfel că o vor elibera.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă