5.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăJocuri de culise în piața de capital. Bogdan Drăgoi pune mâna pe...

Jocuri de culise în piața de capital. Bogdan Drăgoi pune mâna pe acțiunile statului român la un preț de nimic, printr-o tranzacție pe furiș

O tranzacție de peste 83,3 milioane de acțiuni l-a transformat pe Bogdan Drăgoi, unul dintre cei mai controversați jucători din piața de capital românească, în unul dintre principalii acționari ai Grand Hotel Bucharest S.A. (simbol bursier RCHI). Această achiziție masivă, în valoare de 21 milioane de lei, a ridicat numeroase semne de întrebare legate de corectitudinea procesului de tranzacționare și de transparența oferită de Bursa de Valori București (BVB).

Deși la prima vedere tranzacția pare legală, RL a descoperit multe elemente ce intră mai degrabă în sfera unei înșelătorii decât a unei investiții transparente pe cea mai mare piață de tranzacționare din România, BVB.

Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, compania controlată de Bogdan Drăgoi, a ajuns în luna iulie la o deținere de 29,9% la Compania Hotelieră Intercontinental România (RCHI, redenumită între timp GRAND HOTEL BUCHAREST), de la 10,6%. Drăgoi a plătit pentru acest pachet de acțiuni un preț de circa 40,8 milioane de lei și corespundea participației deținute anterior de Astra (16,32%), aflată în lichidare.

În luna august însă, conducerea GRAND HOTEL BUCHAREST S.A. a fost notificată că Lion Capital a depășit pragul de 33%, ajungând la un număr de acțiuni reprezentând 40,1902% din capitalul social și totalul drepturilor de vot ale Societății. Noul pachet achiziționat de Lion Capital, respectiv 10%, corespunde cu participația pe care o avea societatea deținută de Stat, Lido SA,  despre care România Liberă a scrisc deja că a fost băgată în faliment, printr-o creanță umflată, fictivă, de nimeni altul decât Bogdan Drăgoi.

Cum și-a pavat Bogdan Drăgoi drumul în acționariatul Grand Hotel Bucharest

Compania Lido SA, deținută în proporție de circa 42% de către stat prin Ministerul Economiei, Turismului și Antreprenoriatului, a intrat în insolvență în 2021 la presiunea creditorului Akcent. Societatea Akcent este deținută de controversatul Alin Niculae (patronal Oscar Downstream). La câteva zile după pronunțarea deciziei SIF 1 IMGB SA, companie controlată de SIF Banat-Crișana actuala Lion Capital, condusă de controversatul Bogdan Drăgoi, a cumpărat creanța pe care Lido o avea, pentru câteva sute de mii de lei. După această tranzacție care i-a dat posibilitatea lui Lion Capital să controleze întreaga procedură de insolvență a Lido, deținând  88,72% din masa credală, au început să apară tot mai multe nereguli.

În primul rând, creanța Lido cumpărată cu câteva sute de mii de lei în 2020, a ajuns în mod misterios la valoarea de peste 5,7 milioane de lei, după ce a intrat în mâinile lui Drăgoi.

Procesul de insolvență a fost contestat de mai multe părți, inclusiv de Minister. Totuși, oamenii lui Drăgoi au lucrat pentru interesele sale și au reușit să obțină falimentul companiei. A devenit tot mai evident că Bogdan Drăgoi a urmărit încă de la început să intre în posesia pachetului de 10% dintre actiunile Grand Hotel Bucharest (RCHI) care reprezenta o parte importantă a activelor Lido.

Compania Lido SA deținea active fizice, respectiv terenuri și imobile, evaluate în 2019 la o valoare totală de peste 12,2 milioane de lei și active financiare, respectiv acțiuni, care au fost evaluate în 2019 la 8,38 milioane de lei. Acestea îi ofereau societății posibilitatea să își achite datoriile pretinse de SIF 1 IMGB, de mai mult de trei ori. Totuși, administratorul judiciar, Consulta 99 reprezentat de controversatul Cornel Florea i-a făcut încă de la început jocul lui Drăgoi, în defavoarea statului roman. În raportul întocmit inițial, administratorul judiciar Consulta 99 a recunoscut că societatea este solvabilă și ar putea să revină pe linia de plutire. Cornel Florea a cerut însă dizolvarea Lido SA:

„Considerând că valorile din tabelul preliminar de creanțe sunt mai apropiate de realitate, în cazul LIDO SA Indicele de Solvabilitate Generală fiind de 3,45 (n.r. valoarea optima a indicelui este de 3,00) astfel că, societatea debitoare este solvabilă și prin valorificarea, chiar și numai parțială, a patrimoniului său, se poate acoperi, întreaga masă credală”,

recunoaște Consulta 99, potrivit buletinului procedurii de insolvență nr. 13425/22.08.2022, consultat de „România Liberă”.

Influențe în justiție, dosarele repartizate cu o mână nevăzută

Lucrurile nu s-au schimbat nici pe parcurs, și în ciuda insistențelor Ministerului de a reorganiza compania și a unor oferte de împrumut primite de către Lido SA din partea unor acționari, Lido SA a fost lichidată prin decizii care ridică semne de întrebare de către două judecătoare de la Curtea de Apel București. RL a arătat cum Tribunalului București i-au fost de două ori întoarse deciziile de către judecătoarele Mona Marcela Prisăcariu Croitoru și Andreea Lavinia Ersilia Ecxarcu-Harfa în dosarele 15668/3/2021*/a5 și 15668/3/2021*/a 21. Nici până astăzi, CSM sau CAB nu au transmis copiile după fișele de repartizare aleatorie a celor două judecătoare motivând că nu este de interes public. La insistențele RL Curtea a precizat doar că acestea au fost ”repartizate aleatoriu prin sistemul informatic ECRIS potrivit art. 101 și 107 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești.”

Document oficial Curtea de Apel București

De ce sunt importante fișele de repartizare aleatorie? Pentru că din cuprinsul acestora se pot vedea criteriile de repartizare. Mai exact ce judecători sunt competenți să judece. Dacă la Secția Penală, la Tribunal și la Curtea de Apel lucrurile sunt oarecum mai simple existând deja complete specializate spre exemplu pe corupție la secția civilă a CAB spre deosebirea de cea civilă din Tribunal (unde sunt judecatori sindici) lucrurile nu stau tocmai bine. Un judecător de civil de la Curtea de Apel București nu este un judecător sindic, în totală contradicție cu instanța inferioară. Astfel că România Liberă a aflat că aceeași judecătoare care a decis în favoarea clanului Stanbox (despre care RL a dezvăluit cum căpușează Magazinul Unirea) a decis și în defavoarea statului român pentru interesele Consulta 99 și Bogdan Drăgoi. Este vorba de doamna judecător Andreea Lavinia Ersilia Ecxarcu-Harfa. Suspiciunile cresc cu atât mai mult cu cât presa a dezvăluit recent scandalul declanșat de Consiliul Superior al Magistraturii și de către instanțele superioare din țară ca urmare a manipulării dosarelor și hotărârilor instanțelor de judecată de ”mâini nevăzute” din Ministerul Justiției. Scandalul a făcut ca Ministerului Justiției să-i fie luată îndatorirea de administrare a site-urilor instanțelor din România.

Astfel că Drăgoi să reușit să pună mâna pe un nou pachet de 10% din Grand Hotel, dar și pe restul de active valoroase din portofoliul companiei la un preț mult mai mic față de valoarea reală. Acest lucru reiese clar din pachetul de 10% de acțiuni din Grand Hotel Bucharest pentru care a plătit în august circa 21 de milioane de lei, deși în iulie a plătit pentru un pachet de 16,32% de acțiuni suma de circa 40,8 milioane de lei.   

BVB, complice în achiziția acțiunilor Grand Hotel?

Pe lândă modul controlat în care a dizolvat Lido SA și a reușit să pună pe piață acțiunile deținute de companie la Grand Hotel Bucharest, mai grav este că tranzacționarea de pe Bursa de Valori București este și ea suspectă de practici neconforme și lipsite de transparență, fiind acuzată chiar de manipulare.

Bursa de Valori București a păstrat o liniște totală cu privire la vânzarea acțiunilor deținute de Lido SA, fără să asigure un nivel adecvat de transparență și fără să permită altor investitori să participe în mod corect și echitabil.

Borkerii consultați de România Liberă susțin că modul în care anunțul BVB a fost comunicat în piață „este foarte rar folosit și Bursa de Valori București a făcut un sistem care nu ajută la transparență”. 

Sursele consultate de România Liberă apropiate situației, dar care au dorit să-și păstreze anonimatul, ne-au explicat: „Anunțul a fost publicat doar pe pagina despre tranzacționare la modul general și nu pe pagina simbolului. Acest lucru înseamnă că investitorii și brokerii nu pot să urmărească știrile simbolului, ci trebuie să se uite zilnic și la pagina generală”.

Prin publicarea sub această formă a anunțului investitorii interesați de evoluția simbolului bursier RCHI nu au putut să monitorizeze informațiile direct legate de el. Din informațiile RL nimeni în afară de Lion Capital nu a prin oferta pachetului de 10 %. Deși exista cel puțin un cumpărător interesat. Concluzia nu poate fi decât una singură – ”inside”. Adică domnul Drăgoi a avut de la Swiss Capital informația.

„Este nevoie să afli cât mai repede de anunțurile de vânzare pentru a putea mobiliza lichiditățile necesare. Dacă afli la ora 16:00, s-ar putea să fie prea târziu, pentru că banii nu sunt întotdeauna disponibili imediat”,

a mai explicat pentru RL unul dintre experții consultați.

Mai mult, anunțul legat de vânzarea pachetului de acțiuni a fost postat cu doar o zi înainte de tranzacția propriu-zisă. Brokerii consultați de România Liberă au subliniat că această fereastră temporală foarte scurtă face extrem de dificil, dacă nu imposibil, pentru majoritatea investitorilor să se organizeze pentru a participa la licitație. Procedurile necesare pentru mobilizarea resurselor financiare și obținerea aprobărilor pentru o tranzacție de asemenea dimensiuni nu pot fi îndeplinite într-o singură zi, ceea ce ridică suspiciuni că anumiți investitori au fost anunțați înaintea publicării anunțului de vânzare. 

În același timp, sursele RL au precizat că în cazul unei companii aflate în faliment, executorul ar trebui să depună toate eforturile ca să obțină cel mai bun preț și chiar există termene de publicare a anunțului, un anumit număr de zile în care trebuie să apară anunțul și abia după aceea ce face tranzacția.

În cazul de față, tranzacția acțiunilor deținute de Lido SA s-a făcut de pe o zi pe alta.

Cine a stat în spatele scoaterii pe piață a acțiunilor Grand Hotel Bucharest

Administratorul judiciar al falimentului Lido SA este Consulta 99, companie care s-a ocupat și de cunoscutul caz Rodipet, o altă companie furată, căpușată și devalizată.

După ce a recomandat falimentul Lido și a jucat toate cărțile pentru a exclude o posibilă reorganizare, deși acționarul majoritar al Lido SA, statul, susținut constant că are toate bazele pentru a salva compania și a contestat în numeroase rânduri deciziile administratorului judiciar, Consulta 99 s-a grăbit să dizolve compania. Și, deși Lido SA deținea mai multe acțiuni și proprietăți, ținta clară a Consulta a fost scoaterea la vânzare a participației la Grand Hotel Bucharest.

Potrivit documentelor consultate de „România Liberă”, Consulta 99 a convocat adunarea creditorilor chiar înainte ca falimentul Lido SA să fie definitiv și Tribunalul să transmită motivarea hotărârii.

Pe ordinea de zi se afla deja „Aprobarea propunerii lichidatorului judiciar de valorificare pe Bursa de Valori București, conform prevederilor art. 157 din Legea nr. 85/2014, a pachetului de 83.354.310 acțiuni deținut de LIDO SA la GRAND HOTEL BUCHAREST S.A. (fosta COMPANIA HOTELIER INTERCONTINENTAL ROMÂNIA S.A.)”.

Totodată, Consulta 99 nu a avut timp de pierdut și a mers și mai departe, astfel că propusese chiar înainte de definitivarea falimentului „selectarea unei societăți de servicii și investiții financiare pentru intermedierea vânzării la Bursa de Valori București a pachetului de 83.354,310 acțiuni deținut de LIDO SA la GRAND HOTEL BUCHAREST S.A. (fosta COMPANIA HOTELIER INTERCONTINENTAL ROMÃNIA S.A.)”.

Având parcă o dispoziție clară, Consulta 99 a înmânat rapid unui broker apropiat de Bogdan Drăgoi acțiunile din portofoliul Lido SA. De altfel, Consulta 99 le-a oferit creditorilor înscriși la masa credală doar două opțiuni, ambele cu legături strânse cu Bogdan Drăgoi – Swiss Capital și BRK Finance, lucru care a întârit suspiciunile că întreaga operațiune este orchestrată.  În urma votului, Swiss Capital a fost desemnat câștigător și s-a ocupat de acțiunile Lido.

România Liberă a încercat să obțină câteva detalii din partea Consulta 99:
  1. Când a fost desemnat brokerul responsabil pentru vânzarea acțiunilor deținute de Lido SA la Grand Hotel? Puteți oferi detalii despre data exactă și etapele desemnării brokerului?
  2. Care a fost procedura utilizată pentru desemnarea brokerului și ce criterii au stat la baza selecției acestuia?
  3. Câte oferte au fost analizate înainte de desemnarea brokerului?
  4. Cum a fost calculat comisionul și alte taxe aferente vânzării acțiunilor? A urmat acesta un standard din piață?
  5. Ce alte opțiuni au fost luate în considerare pentru valorificarea acțiunilor la Grand Hotel?

Toate au rămas fără răspuns.

România Liberă s-a adresat și Swiss Capital:
  1. Cum a fost selectat Swiss Capital pentru a gestiona vânzarea acțiunilor deținute de Lido SA la Grand Hotel? De unde ați aflat de licitația Consulta 99?
  2. Care au fost criteriile necesare pentru a fi desemnat brokerul acțiunilor Lido?
  3. Care a fost strategia dvs. de vânzare pentru acțiunile deținute de Lido SA la Grand Hotel? Ați vizat anumite segmente de investitori sau companii în mod special?
  4. Care a fost perioada în care ați desfășurat procesul de vânzare?
  5. Cum a fost stabilit prețul de vânzare pentru acțiuni și care au fost factorii principali care au influențat această evaluare? S-a realizat o evaluare independentă pentru determinarea valorii acțiunilor?
  6. Ce a făcut ca oferta finală acceptată să fie cea mai atractivă dintre cele primite?
  7. Considerați că momentul vânzării a fost oportun dacă ne uităm la tendințele pieței?

Nici aici nu am primit răspunsuri.

Acționarii Grand Hotel Bucharest acuză BVB de mușamalizare

Acționarii Grand Hotel Bucharest au cerut clarificări cu privire la tranzacție, ținând cont că aceștia au fost notificați de lichidatorul societății Lido SA privind vânzarea tuturor acțiunilor deținute la GHB, dar fără a primi o notificare în prealabil cu scoaterea la vânzare a unui pachet de acțiuni. Acționarii Grand Hotel Bucharest au cerut la scurt timp detalii cu privire la pachetul scos la vânzare, prețul stabilit și numărul de cumpărători participanți la tranzacții. În același timp, acționarii GHB au cerut și respectarea dispozițiilor Codului BVB, însă Bursa de Valori nu a răspuns.

Avocații consultați de România Liberă ne-au explicat că aceste informații sunt publice și nu ar trebui ținute secret de către BVB. Astfel că acum există suspiciuni și acuzații de mușamalizare la adresa BVB.

BVB a refuzat să răspundă întrebărilor presei

România Liberă a încercat să obțină clarificări din partea Bursei de Valori București cu privire la condițiile în care a avut loc tranzacția cu acțiunile Grand Hotel Bucharest și la modul în care au fost respectate principiile de transparență și accesibilitate pentru toți investitorii:

  1. Ce măsuri de transparență au fost implementate de BVB pentru a asigura corectitudinea tranzacției acționilor Grand Hotel deținute de Lido?
  2. Potrivit informațiilor obținute de „România Liberă” au existat plângeri referitoare la procesul de vânzare a acțiunilor deținute de Lido. Cum au fost acestea gestionate?
  3. Cum explică BVB acuzațiile referitoare la lipsa de transparență a acțiunilor Grand Hotel deținute de Lido și cum răspunde la acestea?
  4. Ce mecanisme de control intern are BVB pentru a preveni conflictele de interese și eventualele nereguli în tranzacții de acest tip?
  5. A fost respectat regulamentul BVB și legislația în vigoare în cadrul acestei tranzacții? Dacă da, puteți detalia modul în care acest lucru a fost verificat?
  6. Pentru o imagine mai clară asupra tranzacției, vă rugăm să ne puneți la dispoziție numele brokerului care s-a ocupat de vânzarea acțiunilor Lido, cumpărătorul/ cumpărătorii care au participat la tranzacție; prețul per acțiune la care s-a încheiat tranzacția și data la care s-a desfăurat vânzarea acțiunilor.

Cu toate acestea, BVB nu a oferit niciun răspuns, alimentând și mai mult suspiciunile legate de corectitudinea procesului.

Umbrele lui Drăgoi

România Liberă a relatat deja despre funcțiile politice deținute de Bogdan Drăgoi (fost ministru de finanțe în guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, fost consilier personal al lui Traian Băsescu, fiu de general SIE – Dan Drăgoi). Toate acestea fiind informații publice. Însă un lucru nepublic, foarte bine ținut la secret este faptul că domnul Drăgoi este nimeni altul decât ginerele lui Marcel Opriș. Mai exact Bogdan Drăgoi este căsătorit cu fata lui Marcel Opriș. Tata și ginerele au făcut scut pentru Traian Băsescu în fața USL. Crin Antonescu, în perioada USL l-a acuzat pe Opriș de încălcarea legii când acesta i-a furnizat un telefon STS președintelui suspendat, Traian Băsescu. Pe Drăgoi l-a dat afară după ce nu a putut să-l revoce pe Marcel Opriș de la STS: ”Era elementar să-i demit pe consilierii lui Băsescu ” afirma Crin Antonescu în iulie 2012.

Ne mai mirăm deci de întreaga lipsă de comunicare din partea tuturor jucătorilor implicați?

Avem încă o societate de stat adusă intenționat în pragul colapsului, printr-un plan bine orchestrat de la un capăt la altul, cu pioni atent selectați. Nu este deloc o coincidență faptul că același Bogdan Drăgoi, implicat în toate aspectele poveștii, a reușit, cu puțin noroc, să facă „o afacere bună” de unul singur.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Inflația, monedele slabe și deficitele bugetare frânează relaxarea monetară din Europa de Est

Băncile centrale din Europa de Est evită să reducă dobânzile, spre deosebire de tendința globală de ieftinire a creditului, pe fondul inflației persistente și...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă