3.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăPolitică"JALEA" DE LA ANRE S-A TERMINAT CU RĂSPLATA ȘEFULUI: A PRIMIT MANDAT...

„JALEA” DE LA ANRE S-A TERMINAT CU RĂSPLATA ȘEFULUI: A PRIMIT MANDAT ÎN CONTINUARE

Ne aducem aminte că la începutul lunii trecute membri importanți ai Coaliției se luau la trântă din cauza faptului că în plină criză energetică la Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE), treaba merge prost, iar conducerea trebuie să plece acasă urgent. Surpriză, acum, actuala conducere a mai primit un mandat de 6 luni.

După ce am fost anunțați că urmează să avem parte o conducere mai competentă,  Guvernul a decis să prelungească prin OUG mandatele șefilor de la ANRE, numiți de Parlament în funcții în 2017. Este vorba despre o prelungire temporară, vorbim despre mandatele lui Dumitru Chiriță, Zoltan Nagy și Mircea Man.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a fost extrem de vocal la adresa lui Dumitru Chiriță și ne-am fi așteptat să nu mai apuce nici măcar finalul de mandat, dar lucruruile s-au schimbat brusc, iar o conducere despre care ni s-a spus că este neperformată primește bani de la stat în continuare și vorbim despre aproximativ 12.000 de euro pe lună. De exemplu, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă (fost deputat PSD), a încasat de la ANRE în 2021 suma de 710.564 lei (145.000 de euro), ceea ce înseamnă că a avut un venit lunar de 59.100 de lei (12.080 de euro). Dacă ne-am raporta la salariul minim net din 2021 ar însemna 38 de salarii minime pe lună. În conturi, președintele ANRE a declarat 1,15 milioane lei într-un cont curent deschis în 2020 la BCR, 146 mii lei într-un cont la Raiffeisen Bank și încă 50 mii lei într-un cont la BCR. Acesta mai declară și creanțe în valoare de 753.435 lei din vânzarea unui teren intravilan, deși în declarația sa de avere nu s-a produs nicio schimbare în ce privește terenurile deținute.

Reprezentantul UDMR în conducerea ANRE, vicepreşedintele Zoltan Nagy, a încasat în 2021 o indemnizaţie totală de 626.975 lei (128.000 euro), adică un venit lunar de peste 52.000 lei (aproape 11.000 de euro). Comparativ, suma a crescut față de 2020, când a încasat 610.105 lei. Mircea Man, fost baron PDL de Maramureş (cu cinci mandate de deputat şi unul de şef al CJ), din iunie 2020 vicepreşedinte al ANRE susţinut de PNL, a încasat, la fel ca Nagy, venituri de 626.975 lei (128.000 euro), anul trecut, în creștere de la cei 240.000 lei obținuți anterior din funcția de director ANRE.

Dacă adunăm veniturile marilor șefi de la ANRE, acestea contorizează cel puțin 50.000 de euro lunar adică veniturile minime a peste 1.000 de angajați.

Problema nu este că plătim salarii, ci că plătim și facturi mari la gaze și energie în timp ce o instituție cu un statut independent nu își face treaba. În statutul ANRE este specificat faptul că: este interzisă oricărei entități publice intervenția în îndeplinirea atribuţiilor ANRE sau în adoptarea deciziilor în activitatea de reglementare. Ce nu vedem însă este faptul că această instituție funcționează mai mult cu numele, cât despre implicarea politicului, este lesne de observat că social democrații îl susține pe deplin pe Dumitru Chiriță și că s-a ajuns la un compromis pentru menținerea sa în funcție.

Mai departe pentru a arăta că lucrurile funcționează, Marcel Ciolacu, șeful PSD, a anunțat că de la 1 ianuarie 2023, vom avea o altă OUG pe energie: se trece la piaţa reglementată. Doar că dacă traducem acest anunț, pentru populaţie nu se schimbă mare lucru, pentru că rămân aceleaşi preţuri fixe, de 0,68 lei şi 0,80 lei kilowattul, în funcţie de consum, pe o perioadă de cel puţin doi ani, până în 2025.

Pentru restul consumatorilor, instituţiilor publice, spitale şi alt tip de consumatori, ar putea să fie un preţ de 1 leu. Până la 1 noiembrie, Guvernul ar putea să vină cu o nouă OUG care să stabilească exact aceste lucruri, inclusiv că se reglementează piaţa energiei electrice din 1 ianuarie 2023.

Oare ANRE este singura instituție care se face că lucrează? Nu putem să nu vedem că acest compromis a fost făcut pentru ca ministrul energiei Virgil Popescu să fie lăsat în pace și să nu se mai arunce săgeți. Pe lista scurtă a remanierilor, Virgil Popescu s-ar fi aflat chiar în primele locuri.

Concluzia este că discuțiile pentru menținerea actualei conduceri în funcții au fost făcute cu argumente și compromisuri și pe bună dreptate, ar trebui luate la rând toate instituțiile statului și reevaluate conducerile și șefii lor care câștigă în mare parte cel puțin 10.000 de euro lunar și care încasa și pensii speciale sau pensii frumoase.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Gigi Becali se delimitează de Călin Georgescu: Așa cum m-a păcălit pe mine, a păcălit două milioane de oameni

George Simion și Gigi Becali bat în retragere în ceea ce privește susținerea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Dacă acum câteva săptămâni Simion îşi...

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...

Crin Antonescu: Călin Georgescu este o „variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat marți seara, la Antena 3 CNN, că, în opinia sa, Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă