17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăMediuIohannis, discuții cu SUA în privința schimbărilor climatice. România, membră a International...

Iohannis, discuții cu SUA în privința schimbărilor climatice. România, membră a International Solar Alliance

Președintele României a avut astăzi o întrevedere cu Reprezentantul Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, în marja participării la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Întâlnirea vine în contextul dorinței de a extinde componenta legată de schimbări climatice, mediu și tranziție verde a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite. În pregătirea COP28 a existat o cooperare foarte bună între România și Statele Unite pe domenii legate de energia cu emisii reduse de dioxid de carbon sau de managementul eficient al carbonului.

În contextul COP28, România se alătură și la Global Methane Pledge (Angajamentul Global privind Metanul), o inițiativă susținută de SUA și de Uniunea Europeană. Inițiativa presupune reducerea cu 30% la nivel global până în 2030 a emisiilor de metan.

În cadrul întrevederii, Klaus Iohannis a evidențiat importanța extinderii cooperării dintre România și Statele Unite în ceea ce privește energia cu emisii reduse de dioxid de carbon. De asemenea, a reiterat angajamentul țării noastre de a coopera strâns cu Statele Unite în dezvoltarea și implementarea tehnologiei nucleare mai noi, reactoarele modulare mici (SMR-urile).

Președintele României a remarcat că tot mai mulți actori economici și investiționali doresc să se implice în a contribui la limitarea și gestionarea schimbărilor climatice alături de guverne, ceea ce arată că acțiunea climatică poate fi accelerată și eficientizată. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat nevoia de a consolida cooperarea cu Statele Unite în ceea ce privește economia verde și în special fabricarea de tehnologii verzi în România.

Întâlnire Burduja-Macron la COP-28. ,,Avem multe subiecte în comun”

Ministrul Energiei a semnat, la Dubai, aderarea României la International Solar Alliance / Burduja: Este un moment istoric

„Într-un moment crucial pentru dezvoltarea durabilă a sectorului energetic, România a semnat aderarea la International Solar Alliance (ISA), în cadrul unui eveniment special organizat în cadrul conferinţei COP-28, în Emiratele Arabe Unite. Acest pas reprezintă un angajament puternic al guvernului român de a sprijini şi promova energia solară ca sursă principală de energie curată şi durabilă. Cu o lungă tradiţie în sectorul energetic şi un potenţial solar major, România se uneşte acum cu alte 122 de state membre ale ISA, cu scopul de a contribui activ la tranziţia verde globală. Semnarea aderării la ISA reprezintă un pas important în realizarea obiectivelor Naţiunilor Unite legate de energie curată şi sustenabilă până în 2030”, arată postarea de duminică, pe pagina de Facebook a Ministerului Energiei.

Ministrul Energiei, alături de şeful statului şi o delegaţie de înalţi oficiali şi experţi din domeniu, a reprezentat România în cadrul acestui eveniment.

Prezenţa ţării noastre în acest forum global demonstrează angajamentul nostru ferm faţă de utilizarea energiei solare şi implicarea activă în acţiunile colective pentru combaterea schimbărilor climatice.

Prin aderarea la Internaţional Solar Alliance, România îşi asumă un rol de lider în promovarea energiei solare la nivel regional şi global. Avem oportunitatea de a dezvolta şi implementa soluţii tehnologice inovatoare, precum şi politici publice prietenoase cu mediul, pentru a maximiza utilizarea energiei solare în ţară şi pentru a contribui la crearea unui viitor mai verde şi mai sustenabil.

ISA reprezintă şi un mediu propice pentru colaborare şi transfer de cunoştinţe între statele membre, facilitând crearea de parteneriate şi investiţii în sectorul energetic. Astfel, România va putea beneficia de expertiză internaţională şi de resurse financiare pentru a accelera implementarea sistemelor de energie solară şi a altor tehnologii inovatoare.

„Semnarea aderării României la ISA este un moment istoric pentru ţara noastră şi reafirmă angajamentul nostru de a contribui activ la protejarea mediului şi la combaterea schimbărilor climatice prin dezvoltarea energiei solare durabile. România se află în zona B europeană din punct de vedere al însoririi şi beneficiază de de aproximativ 210 zile însorite pe an şi are cel mai mare potenţial solar din zona de sud-est a Europei. Studiile realizate au evaluat potenţialul tehnic solar al României la nivelul a 19,35 GW (25,80TWh), din care aproximativ 18,05 GW (24,18 TWh) pot constitui o opţiune economică de investit, într-un scenariu cu costuri minime”, a declarat Burduja.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă