25.7 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPlanul Urbanistic General al Capitalei a fost anulat în instanță

Planul Urbanistic General al Capitalei a fost anulat în instanță

Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei a fost anulat în instanță, printr-o decizie a Tribunalului București.

Decizia instanței anulează Hotărârea Consiliului General al Municipiului București (HCGMB) nr. 269 / 21.12.2000. Sentința nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile.

Procesul fusese intentat în martie 2018 de către Carmen Speranţa Tomescu. Pârâţi sunt Consiliul General al Capitalei şi primarul general. Obiectul procesului îl constituire anularea hotărârii de Consiliu General prin care s-a aprobat PUG.

Inițiatoarea procesului a fost proprietarul unui imobil de pe strada Berzei. Ea dorea, prin acest proces, să conteste exproprierea care s-a făcut sub mandatul primarului general Sorin Oprescu. Exproprierea fusese făcută pentru lărgirea arterei de comunicație Buzești – Berzei.

Primul termen al procesului a fost în septembrie 2018. La acel moment, primar general era Gabriela Firea.

Planul Urbanistic General nu se poate anula pentru interesul unui singur om, susține Nicușor Dan

După decizia pronunțată de instanță la 24 iunie 2022, actualul primar general, Nicușor Dan, a anunțat că va face recurs. Nicușor Dan a declarat pentru agenția Hotnews că nu e normal ca, pentru interesul unei singure persoane, să fie anulat întregul PUG.

În această controversă a luat poziție și primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu. „Instanţa a anulat printr-o hotărâre (nedefinitivă) Plaul de Urbanism General al Municipiului Bucureşti. În ceea ce priveşte progresul lucrărilor la PUG, astăzi ne aflăm tot acolo unde ne aflăm în ultima zi de mandat a Gabrielei Firea. Niciun progres. Fără PUG, închidem oraşul”, a avertizat primarul Ciucu printr-un mesaj postat pe internet.

Actualul PUG, care fusese aprobat în anul 2000, a expirat în anul 2010. Un nou PUG este acum în lucru dar nu se știe când se va finaliza. Până la un nou PUG, primăriile de sector au lansat, separat, Planuri Urbanistice Coordonatoare.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Noua idee a lui Kissinger: Ucraina ar trebui tratată ca membru NATO

Henry Kissinger a declarat într-un interviu acordat Wall Street Journal că, după modul în care Rusia s-a comportat în Ucraina, "acum consider că Ucraina trebuie să...
00:00:44

VIDEO: Incendiul de la o biserică din Egipt a ucis cel puțin 40 de persoane

Un incendiu la o biserică din Giza a ucis cel puțin 40 de persoane și a rănit alte zeci. Aproximativ 5.000 de credincioși erau...

Şoferii bucureşteni riscă amenzi şi blocarea autovehiculelor, din 15 august

Conducătorii auto riscă sancţiuni de 200 lei pe zi şi blocarea autovehiculelor, începând de luni, 15 august, dacă folosesc parcările gestionate de Primăria Capitalei...
Ultima oră
Pe aceeași temă