Dialogul Strategic SUA – România respectă ideea că NATO și Uniunea Europeană sunt structuri complementare. UE și NATO trebuie să coopereze pentru a fi complementare și interoperabile, au convenit oficialii din România și SUA.
UE și NATO trebuie să coopereze în vederea “asigurării complementarității și consolidării interoperabilității”. Acest punct de vedere a fost convenit între oficiali din România și din SUA. Discuția s-a purtat la cea mai recentă rundă a Dialogului Strategic dintre cele două țări.
Dialogul Strategic s-a purtat la Washington la data de 9 noiembrie 2021. Cu o zi înainte se desfășuraseră consultări politice între ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu și secretarul de stat Antony Blinken. La discuțiile din 9 noiembrie au mai participat secretarul de stat român pentru afaceri strategice Dan Neculăescu și secretarul de stat adjunct al SUA pentru zona Europa și Eurasia, Karen Donfried.
“Cooperarea în domeniul securității este o parte consistentă și un element cheie al parteneriatului strategic româno-american. Împreună, cele două părți vor construi plecând de la realizări semnificative, cum este baza militară de apărare antirachetă de la Deveselu. Vor continua să își îmbunătățească eforturile comune în cadrul NATO, pentru a-și îndeplini angajamentele luate în materie de apărare și descurajare, axate cu precădere pe regiunea Mării Negre, o componentă cheie a securității euroatlantice”, anunță un comunicat transmis de Ambasada Statelor Unite la București.
Dialogul Strategic SUA – România
În cadrul Dialogului Strategic, România și SUA “și-au luat angajamentul pentru consultare și coordonare în detaliu cu privire la politicile și inițiativele care promovează reziliență strategică transatlantică, în vederea reducerii nivelului de dependență de entitățile care nu împărtășesc valorile și interesele comunității transatlantice și în același timp, în vederea intensificării legăturilor cu parteneri și entități care gândesc la fel”.
NATO trebuie să-și mențină misiunea “de garant al păcii și securității în Europa”.
Pe de altă parte, România și Statele Unite “au subliniat importanța cooperării dintre Uniunea Europeană și NATO, a asigurării complementarității și consolidării interoperabilității”.
Investiții din SUA pentru infrastructura din estul Europei
Oficialii din România și SUA au mai discutat despre dezvoltarea infrastructurii pentru facilitarea interconectivității între țările din Europa Centrală și de Est, inclusiv prin sprijin și potențiale investiții oferite de Statele Unite.
În domeniul energetic, este foarte important Acordul Interguvernamental de cooperare în domeniul energiei nucleare. Acordul s-a semnat acum un an. În continuarea acestuia, România și SUA au convenit să coopereze pentru amplasarea în România, până în anul 2028, de reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR). Reactoarele vor fi construite în SUA. Pe această cale, România devine lider regional și își întărește angajamentul de a lupta împotriva schimbărilor climatice
România și SUA au discutat și despre o posibilă cooperare asupra resurselor de energie eoliană offshore, în largul mării.
Statele Unite și România au convenit să coopereze și în domeniul tehnologiei comunicațiilor, inclusiv pentru securitatea noii generații de rețele de comunicații wireless (fără fir). Cele două țări vor coopera și pentru a respinge atacurile prin mijloace hibride sau în spațiul cibernetic, precum și în lupta contra dezinformării.
Colaborare pentru ca românii să fie scutiți de vize
Cu privire la suspendarea vizelor, Statele Unite și România “se angajează să colaboreze cu scopul de a face progrese pentru îndeplinirea cerințelor ca România să acceadă la Programul Visa Waiver”, precizează comunicatul transmis de Ambasada SUA.
Cea de-a șaptea rundă a Dialogului Strategic România – SUA s-a desfășurat la Washington la sediul Departamentului de Stat. La discuții au venit reprezentanți ai agențiilor și ministerelor din cele două țări. Din SUA au participat reprezentanți din Departamentul de Stat, Departamentul Apărării, Departamentul Comerțului, Departamentul Energiei și Departamentului de Securitate Internă (Homeland Security). România a trimis reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Economiei, Ministerului Energiei și Ministerului Afacerilor Interne.
Următoarea întâlnire din cadrul Parteneriatului Strategic România – SUA are loc la București, în 2022. La acel moment se vor sărbători 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic, în anul 1997. Acest Parteneriat a fost un element fundamental pentru acceptarea României ca membru NATO.
“Pentru România, evident, această relaţie este foarte specială. Am subliniat de nenumărate ori că, pentru România, Parteneriatul Strategic cu SUA este deosebit de important, este vital”
Klaus Iohannis,
Președintele României