Avionul care a zburat ilegal prin mai multe țări din estul Europei ar fi avut ca destinație finală România. Această ipoteză reiese din datele zborului suspect, așa cum sunt ele cunoscute în acest moment.
Avionul a fost cumpărat din Lituania și avea număr de înmatriculare de Lituania. De acolo, el a zburat prin Slovacia și, se pare, prin cel al Poloniei. De acolo, el a trecut în spațiul aerian al Ungariei, unde a avut o scurtă escală, doar pentru realimentare. Escala a avut loc pe pista aeroclubului Hajdúszoboszló și a durat doar 15 minute. Din acel moment, aeronava civilă a fost interceptată de două avioane ale Forțelor Aeriene ungare. Partea maghiară a anunțat și partea română. Chiar dacă a reușit să intre în România, avionul a fost supravegheat strict, iar echipajul ar fi fost capturat, indiferent unde ar fi aterizat.
Acesta este probabil motivul pentru care avionul suspect a urmat aproximativ linia de frontieră dintre România și Serbia. El chiar a intrat pentru foarte scurt timp în Serbia, de unde a revenit în spațiul aerian al României.
A intrat în Serbia și a revenit în România, urmărit de avioane de luptă
Intrarea în Serbia ar fi putut fi o eroare de pilotaj, în condițiile în care pilotul nu comunica cu solul. Dacă avionul ar fi avut ca destinație finală Serbia, el nu mai era nevoit să intre în România ci ar fi trecut direct din Ungaria în Serbia. Iată de ce, se poate deduce că destinația piloților era România.
Fiind urmărit, în România, de avioane americane și apoi de avioane românești, el nu putea ateriza fără a fi observat. De aceea, din România, avionul a trecut în Bulgaria.
Acolo, el trebuia interceptat de o aeronavă MiG 29 a Bulgariei. Dar Ministerul Apărării de la Sofia a susținut că erau „condiții hidrometeorologice complexe”, motiv pentru care pilotul militar bulgar n-a putut decola. În această situație, avionul civil suspect a aterizat nestingherit pe un aerodrom din Vidin, la 20 de kilometri de granița cu România. Acolo echipajul a făcut o realimentare (a doua, după cea din Ungaria).
Avionul care a zburat ilegal a fost obligat să intre în Bulgaria, unde n-a fost interceptat
De la Vidin, avionul a decolat din nou, a străbătut Bulgaria de la vest la est și a aterizat, în final, în centrul Bulgariei. Ca și aerodromul Vidin, și cel unde s-a produs aterizat finală, la Targovishte, era abandonat. Acolo, echipajul a dispărut. Întregul zbor, prin cel puțin cinci țări, s-a desfășurat miercuri. Autoritățile bulgare au găsit avionul la sol, o zi mai târziu, adică joi.
Niciunul dintre membrii echipajului n-a fost capturat și nici măcar identificat. Cu certitudine însă, pilotul a fost extrem de bun.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!