18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGaranțiile de securitate ale României nu mai sunt atât de solide, avertizează...

Garanțiile de securitate ale României nu mai sunt atât de solide, avertizează un expert militar

Garanțiile de securitate de care beneficiază acum România, deși sunt puternice, “nu mai sunt atât de solide ca acum câțiva ani”, avertizează analistul politico – militar Iulian Fota într-un mesaj postat, duminică, 23 mai 2021, pe Facebook.

“Am o senzatie de deja vu, asa, a la 1940. Vad ca ne imbatam iar cu apa rece, agatandu-ne de ideea ca garantiile noastre de securitate sunt < solide >. Ori tocmai aici este problema, ca nu mai sunt atat de solide, ca acum cativa ani”, scrie analistul Iulian Fota.

Acesta deține, în prezent, funcția de director general al Institutului Diplomatic Român (IDR), subordonat Ministerului Afacerilor Externe, iar anterior a fost consilier al președintelui României.

“Din tot felul de motive, de ordin intern sau international, asistam la un fenomen de diluare a garantiilor de securitate nationale. Cu atatea necunoscute interne, legate de evolutiile politice din SUA, Franta, Germania sau Marea Britanie si pe fondul tensiunilor tot mai mari din NATO, dintre unii si altii, tensiuni care nu par sa se domoleasca, nu putem , asa, inertial, sa continuam sa consideram garantiile noastre ca fiind solide. Pentru ca nu mai sunt. Ne-o arata si sondajele de opinie din unele tari occidentale, unde a scazut mult suportul popular pentru a pleca la razboi de dragul unui aliat. Egoismul national, manifestat si in pandemie, dilueaza garantiile de securitate nationala.
Asta nu inseamna neaparat ca aliatii nu-si vor onora obligatiile, dar e mult mai probabil ca unii sa se miste mai greu, mai lent si poate nu militar. Sa nu uitam ca articolul 5 obliga la solidaritate dar ea se poate manifesta si politic nu neaparat militar”, explică Iulian Fota.

“Și tocmai pentru că garanțiile nu mai sunt atât de solide, este atât de important efortul național și consolidarea internă a României. Singura noastră șansă în fața unei reașezări a ordinii internaționale, care s-ar putea să nu ne mai fie favorabilă”, argumentează fostul consilier prezidențial.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...
Ultima oră
Pe aceeași temă