27.9 C
București
joi, 16 septembrie 2021

Exercițiu antiterorist în centrul Bucureștiului. Nouă morți și 11 ostatici la Ambasada Israelului

Scenariul a presupus un atac terorist asupra sediului Ambasadei Israelului. Un grup de atentatori a detonat o bombă și apoi a intrat în clădire, ucigând șase persoane și luând 11 ostatici. Prima reacție a fost cea a polițiștilor și a jandarmilor, care au încercuit zona și au blocat accesul vehiculelor și al pietonilor.

Ulterior, reprezentanți ai forțelor de ordine au inițiat o negociere cu teroriștii, care însă a eșuat. În final, patru  luptători din Brigada Antiteroristă a SRI au coborât, în rapel, de pe acoperișul clădirii, înaltă de nouă etaje, și au intrat pe geam la etajul 5, acolo unde se aflau teroriștii. Trei dintre ei au fost uciși, iar alți cinci au fost luați prizonieri.

Tot conform scenariului, pe timpul acestei intervenții CSAT a ridicat nivelul de alertă teroristă în România la cel maxim (roșu), iar pentru a se permite intervenția cu armament împotriva teroriștilor s-a cerut și s-a obținut aprobarea președintelui României.

                                                    Foto: Mihai Diac

Întregul exercițiu a fost coordonat de SRI, care este autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului. Pe de altă parte, ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a precizat, în acest context, că forțele de securitate ale Ambasadei sunt în legătură online cu specialiști din Israel, care au fost și ei, astfel, implicați în exercițiul desfășurat duminică la București.

“Noi, în țara noastră, suntem în alertă permanentă. Sperăm să nu avem nevoie aici de această experiență”, a precizat ambasadorul Saranga.

SRI a ales drept locație a exercițiului Ambasada Israelului întrucât aceasta este una dintre cele reprezentanțe diplomatice din București (alături de cele ale SUA și Marii Britanii) care sunt permanent păzite de Brigada Antiteroristă a SRI. În plus, amplasamentul central al clădirii a permis simularea unei intervenții în condiții cât mai dificile, atât din punctul de vedere al aglomerației cât și din acela al traficului rutier.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă