11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăClaudiu Târziu: Unirea cu Basarabia ar fi bună și pentru Rusia

Claudiu Târziu: Unirea cu Basarabia ar fi bună și pentru Rusia

Claudiu Târziu, copreședintele AUR a comentat pentru RL situația politică actuală și perspectiva partidului recent intrat în legislativul român.

România Liberă: Doctrina A. U. R se sprijină pe patru piloni: familia, patria, credința, libertatea
Care dintre cei 4 piloni a fost atacat cel mai mult în ultima vreme?

Claudiu Târziu: În opinia mea libertatea, dar atacând libertatea ataci și restul pilonilor. Odată ce ne-au fost restrânse anumite drepturi și libertăți pe motive de protecție medicală, sanitară în lupta asta împotriva Covidului ne-a fost afectată și viața de familie, și viața religioasă, de asemenea, și am fost puși în imposibilitate de a ne urma drumul de dezvoltare ca națiune. Toate motoarele economiei au fost oprite, școlile au funcționat intermitent, când în sistem online, care este foarte puțin acoperitor pentru nevoile de educație ale tinerei generații, când în sistem la clasă, cu număr redus de elevi, în condiții neprielnice educative. Au fost afectate, de asemenea, toate celelalte acțiuni culturale, educative, identitare, tot ceea ce alcătuiește o viață sănătoasă națională care duce la dezvoltarea unei națiuni, la afirmarea ei pe plan international, la promovarea anumitor valori ale ei.

Ați ales un nume cu rezonanță pentru partid. Mulți dintre alegătorii voștri v-au votat pentru denumire, nu știau foarte multe despre voi. V-a fost sugerat de cineva care a făcut un studiu în acest sens sau a fost doar inspirația fondatorilor AUR?

Numele a fost pus la inspirația mea. Am avut mici rețineri initial, când l-am propus, pentru că m-am gândit la posibile interpretări răutăcioase care s-au și dovedit reale ulterior, precum și la o anumită semantică care ar putea părea redundantă: Alianța pentru Unirea Românilor. Dacă explici ce înseamnă este o alianță a unor forte conștiente naționale și care nu sunt atât de multe, și nu acoperă întregul popor român, din păcate, pentru acest deziderat al unirii românilor și nu înseamnă doar unirea între granițele aceluiași stat, ci înseamnă unirea sub toate aspectele conceptului, de la unirea spiritual-culturală până la unirea în acțiune și bineînțeles și la unirea între granițele României Mari așa cum o știm și așa cum e firesc d.p.d.v. istoric și politic. Prin urmare a fost inspirația mea, am exprimat anumite temeri, dar George a spus că indiferent de cum poate fi interpretat așa ceva noi asta trebuie să facem și să mărturisim din nume, fiind un nume bun.

De când ați intrat în Parlament v-ați remarcat printr-o atitudine clar împotriva deciziilor luate de majoritatea politică, atât la nivel parlamentar, cât și guvernamental. Această atitudine a avut-o și USR-ul în 2016 când a intrat în Parlament. Credeți că veți crește în felul acesta?

E o diferență majoră între stilistica noastră și cea a USR-ului, din primul lor mandat. Întâi de toate stilistica aceasta depinde foarte mult și de structura doctrinară care motivează o mișcare. Ori noi, vrând-nevrând, pentru că mărturisim credința și dragostea noastră pentru națiune și pentru Dumnezeu trebuie să facem să transpară această dragoste a noastră în toate acțiunile noastre publice și private, dar și evident că și în acțiunea politică. Și cred că asta mai degrabă ne distinge.
USR are altă stilistică bazată pe alt set de valori care sunt, culmea, în răspăr cu ale noastre. Sunt perfect în oglindă. Dacă noi suntem pentru națiune, ei sunt pentru globalizare, dacă noi suntem pentru credință, ei sunt cel puțin pentru secularism, să nu spunem anticredință, dar pe alocuri sunt și anticreștini mulți dintre liderii lor. Dacă noi suntem pentru familie, ei sunt pentru traiul în grup sau pentru ca statul să fie proprietarul de drept al copiilor și familiile să aibă orice formă vor. Dacă noi suntem pentru libertate, ei clamează libertatea. Așa au și ajuns prima dată în parlament, în numele libertății, dar să lupte împotriva libertății.

Care sunt liniile unde, totuși, sprijiniți actuala majoritate politică?

Așa cum am spus, și înainte și după ce am intrat în parlament, vom susține inițiativele legislative și acțiunile guvernamentale bune, indiferent de unde vin ele, că vin din arcul guvernamental sau vin de la opoziție, adică de la falsa opoziție, permiteți-mi, care este PSD-ul, pentru că singura opoziție este AUR. Nu e o pledoarie pro-domo, este o constatare a realității. O spun ca omul care face asta zilnic în parlament. PSD-ul susține în mod programatic acest guvern pe care îl vrea în funcție până când își va mânca orice credit electoral pentru că apoi să vrea să preia puterea, dar PSD-ul nu face nimic în mod constructiv, pur și simplu face numai în mod ipocrit. Când vine o inițiativă bună de la putere o votăm, când vine o inițiativă bună de la PSD o votăm, avem și noi inițiativele noastre bune cum este legea alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Când nu sunt legi bune nu le votăm, ne ridicăm împotriva lor.

AUR a fost la protestele împotriva restricțiilor impuse de autorități. Crezi că s-a exagerat amploarea pandemiei de Sars-Cov-2 la nivel mondial și acum este greu pentru factorii de decizie să recunoască acest lucru și să dea înapoi?

În mod evident un virus a cărui mortalitate este sub 1% nu poate fi o amenințare atât de gravă la adresa omenirii cum au lăsat să creadă autoritățile medicale, începând cu OMS și cu alte instituții care trebuiau să vegheze la sănătatea publică internațională.
Aceste organizații au exagerat primele, au băgat panica, multe guverne neavând experți au luat de bune respectivele recomandări sau semnale de alarmă și le-au transpus aici în măsuri draconice. Nu este posibil ca șeful comitetului de luptă împotriva pandemiei, în România, să fie un medic de urgențe, de fapt e specialist în anestezie, doctorul Arafat. Lângă el cine au fost principalii lui sfătuitori de la bun început? Actuali mari lideri PSD, doctorul Cercel și cu doctorul Rafila. Ei aveau în spate un bagaj consistent de declarații iresponsabile și bineînțeles că niciodată certificate de realitate. Ne aducem aminte cum spunea dr. Cercel că vor muri 5 milioane de români de pe urma gripei aviare.
Cu asemenea specimene normal că nu s-au luat măsurile cele mai bune. Alte țări au mizat pe imunizarea de turmă, dar și pe capacitatea de rezistență la un virus care este mai rău ca unul gripal obișnuit, dar tot unul gripal este, nu este SIDA. Chiar făcea cineva o observație: dacă ar fi fost isteria asta pe vremea când izbucnise SIDA în lume, în anii 80, păi se închidea tot, noua normalitate era de mult instalată la noi pentru că a fost la un moment o izbucnire, nu e epidemie, dar a fost un număr de îmbolnăviri cu virusul HIV în lume, în anii 80. Nu s-a pus problema așa să se închidă granițele, să se închidă restaurantele, cafenelele, orice sală de spectacole, să nu mai mergem la muncă, la școală, să ne schimbăm cu totul viața. De ce atâta teamă? De ce această spaimă care a blocat o lume întreagă? De ce au fost puse atâtea economii pe butuci? Pentru ce? Care este frica? Că până la urmă rata de vindecare este de peste 90%. Evident că este o exagerare care la început a fost motivată de neștiință, de ignoranță, dar care ulterior a fost folosită în scopuri politice. 

Care sunt soluțiile AUR pentru o viață cât mai aproape de normalitate în contextul pandemic?

Așa cum am arătat în mai multe conferințe de presă, în ieșiri publice și în câteva initiative legislative noi ne dorim să apărăm libertatea cu orice preț. A trăi în lanț nu este o viață.
Noi am venit cu o inițiativă legislativă prin care să eliminăm obligativitatea purtării măștilor în aer liber, la un moment dat se făcea și sport cu măștile pe față, ceva incredibil. A doua inițiativă legislativă se referă la limitarea posibilității guvernului de a hotărî starea de alertă pe mai mult de 90 de zile. După 90 de zile trebuie o hotărâre în parlament.

Vom face o campanie de informare asiduă cu privire la mijloacele prin care noi ne putem crește imunitatea și va crește, degeaba zic unii că sunt chestiuni de babe, degeaba râd, sunt chestiuni științifice prin alimentație sănătoasă, sport, plimbări în aer liber și activități care-ți fac plăcere și care eliberează endorfine și care întăresc organismul.

Au fost mai multe excluderi din AUR. Care este cauza: euforia victoriei care i-a cuprins pe unii ca Diana Șoșoacă sau rapiditatea cu care ați reușit să intrați în parlament?

Am exclus-o pe Diana Șoșoacă pe motiv de indisciplină și inadecvare la conduita parlamentară. Ea până astăzi își permite, de la tribuna parlamentului, să profereze tot felul de injurii și de acuzații la adresa tuturor parlamentarilor fără deosebire de rasă, naționalitate, sex sau altceva.
Decizia de a o primi a fost una greșită. M-am opus, am fost în minoritate și am acceptat hotărârea partidului. La fel la venirea lui Mihai Lască, de la Bihor, care a fost exclus pentru că avea niște probleme de comportament, avea niște dosare penale în lucru, el ne mințise că au fost închise. De asemenea, l-am exclus pe colonelul Francisc Tobă pentru că au fost multe acuzații care planează asupra lui din timpul revoluției din decembrie 1989 și sunt prea grave din perspectiva noastră, a unui partid de dreapta, anticomunist.

Care sunt strategia și pașii concreți pentru aducerea Basarabiei acasă? Ce abordare aveți pentru comunitățile de români din afara granițelor cum sunt cei din Ucraina sau Serbia?

De vreo două luni fac vizite în comunitățile românilor de lângă România. Ei sunt supuși unui proces de asimilare galopant și forțat. Nu li se respectă drepturile și libertățile, nu li se acordă nici un fel de sprijin pentru a-și păstra identitatea, li se taie orice sprijin, dar deranjant nu este că atât statele gazdă operează în felul acesta, cunoaștem nationalismul sârb și ucrainean, cât nepăsarea, și uneori acțiunea potrivnică a autorităților de la București care ar trebui să îi apere și să le reprezinte interesele.
În Serbia am vrut să mă întâlnesc cu niște prefecți, mi-a blocat accesul MAE român. Întors la București constat că președintele Senatului, Anca Dragu, îl primește în vizită de prezentare pe noul ambasador al Serbiei în România căruia îi promite că va susține necondiționat aderarea Serbiei la UE și nu-i pomenește nimic despre faptul că românii din Timoc au anumite probleme care trebuie rezolvate de statul sârb, absolut nimic. M-a revoltat la culme acest lucru și am ieșit public și am spus.
În Ucraina românii de acolo sunt într-o stare de dezamăgire totală. Nu mai au putere sufletească să reziste la ofensiva asimilaționistă și distrugătoare a autorităților ucrainene și în condițiile astea statul român taie bursele elevilor români care învață în limba româna. Le taie. Fac scandal la MAE, fac protest, fac informare, nimic

În privința Basarabiei acolo e altceva. Programul de reunificare cu Basarabia nu este apanajul unui partid politic, ar trebui să fie un obiectiv național pe care să-l susțină toate partidele și slujit de la toate nivelurile de decizie politică pentru că el implică atât un efort national de sprijinire a Basarabiei care este un stat asistat de România. Fără noi falimentează mâine, capotează. E nevoie să convingem atât UE, cât și Federația Rusă de necesitatea, de dreptatea istorică care s-ar face prin stingerea consecințelor pactului Ribbentrop-Molotov. Suntem singurii care tragem aceste consecințe până azi. Toți ceilalți au refăcut statele. Noi am rămas în două state distincte, plus o bucată care este la un al treilea stat. Am face o reparație istorică. Este și o necesitate obiectivă. Basarabia nu rezistă economic, politic de una singură. Plus că frații noștri ar scăpa de umilința prin care trec pentru obținerea cetățeniei. Când li s-a luat nu au fost întrebați, iar acum trebuie să facă un efort să o recupereze. Așa ar avea acces la alte facilități pentru că suntem în UE, iar această cetățenie s-ar da cu reunificarea.
Și ar fi bine și pentru Rusia pentru că ar stinge acel conflict, până la urmă trebuie negociat: este Transnistria o problemă rezolvabilă și cum o rezolvăm pentru că și acest lucru împiedică unirea.

AUR va susține reforma constituțională care să includă și dezbaterea asupra formei de guvernământ?

În mod natural trebuia revenit la sistemul monarhic pentru că republica a fost adusă de tancurile sovietice, a fost ilegitimă de la bun început. Era și purtătoarea unor amintiri a terorii. Noi nu avem multe lucruri cu care să ne mândrim din timpul republicii comuniste, nici realizările pe tărâm economic, industrial cu care unii nostalgici se mai mângăie.Tot poporul român a lucrat pentru ele și dacă ar fi fost într-un sistem de libertate cu siguranța am fi făcut mai mult decât atunci.

Eu personal sunt monarhist pentru că sunt conservator, iar tradiția noastră este monarhică și pentru legătura spirituală pe care un monarh o are cu poporul pentru că el este uns al lui Dumnezeu. E singura formă de guvernământ care ne leagă cu divinitatea. Președintele e ales de popor, dar nu e pus acolo de Dumnezeu, sigur e îngăduit cu voia Lui, pentru păcatele noastre, că fără El nu s-ar întâmpla nimic.

Foarte mulți jurnaliști au trecut la acțiune politică: Robert Turcescu, Gabi Firea, Rareș Bogdan, Claudiu Târziu. Este jurnalismul o rampă pentru politică, o etapă necesară pentru acest lucru? Ce te-a determinat pe tine să faci acest pas?

O rampă politică poate să fie pentru cineva care a făcut câțiva ani de presă și și-a făcut un nume din asta și după aceea a mers în politică să beneficieze de anumite avantaje. Eu am aproape 30 de ani de presă, asta e meseria vieții mele, am făcut-o cu mare dragoste. Scrisul este viața mea, nu politica este viața mea. Nu am folosit pe post de rampă presă, de trambulină, ci presa inevitabil m-a pus în contact cu realitățile politice și la un moment dat nu am mai suportat să stau în afara arenei. Am tot așteptat de la alții, am încercat să-i îndrept cu observațiile mele. S-a văzut că nu a fost suficient, a trebuit să fac acest pas. Deci, dintr-o disperare am intrat în politică și că nu se poate să stăm pe margine și să așteptăm ca alții să facă ce ne-am dori noi să facem. Această disperare a fost alimentată nu doar de ceea ce am văzut eu ca jurnalist, am văzut politica și în luminile rampei, dar și în culise și ca activist civic. Factorul declanșator, deși mă bătea gândul demult, a fost referendumul pentru familie din 2018 când mi-am dat seama cum am fost jucați pe degete, noi românii, de o clasă politică absolut iresponsabilă și trădătoare. Am spus gata, până aici, de aici trebuie să ne apărăm singuri, direct și asta nu se poate face decât printr-un vehicul politic, absolut limpede.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU

  1. Destabilizarea Republicii Moldova. Ce a lipsit din replica lui Simion la precizările premierului Recean. Și de ce este important ⋆ Universul.net Destabilizarea Republicii Moldova. Ce a lipsit din replica lui Simion la precizările premierului Recean. Și de ce este important ⋆ Universul.net

    […] la acel moment, nici Târziu nu a oferit detaliile prețioase despre CUM. CUM am convinge Rusia, ce compromis ar trebui să […]