2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România Liberă„Cioclul insolvenței”, Speranța USR pentru două companii strategice ale statului

„Cioclul insolvenței”, Speranța USR pentru două companii strategice ale statului

USR a promovat omul care, alături de lichidatorul KMPG, a condus Astra Asigurări către faliment, Speranța Munteanu, în consiliile de administrație ale două companii strategice de stat: Romaero și, apoi, Unifarm.

Aurora-Speranța Munteanu mai are mandat până la sfârșitul acestei luni, cu posibilitate de prelungire pentru încă două, în Consiliul de Administrație (CA) al Companiei Naționale Unifarm S.A..

Legislația în vigoare nu permite mandate mai lungi pentru persoanele numite direct în CA, fără o procedură de recrutare prin concurs.

Speran'a Munteanu Unifarm

Persoană controversată, cu antecedente în combinații cu societăți aflate în dificultate financiară, Speranța Munteanu a fost numită de doi miniștri USR diferiți în funcții de conducere a două companii strategice pentru statul Român, în vara acestui an.

În anul 2018, „România liberă“ a dezvăluit cum Speranța Munteanu, partener KPMG Advisory și Restructuring România, implicată în falimentul celei mai mari societăți de asigurare din România, Astra Asigurări, a încasat ilegal 54.000 de euro de la o societate aflată în insolvență și „lichidată“ de bunul ei prieten – Remus Borza.

Cu toate acestea, Speranța Munteanu, pentru „performanțele” sale, a fost numită de către ministrul USR al Economiei, Claudiu Năsui, în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Romaero S.A. în luna iulie a.c., și a fost numită de către ministrul USR al Sănătății, Ioana Mihăilă, în funcția de membru al Consiliului de Administrație al Unifarm S.A., tot în iulie 2021.

Combinația cu Unifarm

Cum probabil că Romaero nu a fost de ajuns pentru gruparea de „cioclii ai insolvenței”, la începutul lunii iulie, Ministrul USR al Sănătății, Ioana Mihăilă, o numește tot pe Speranța Munteanu în Consiliul de Administrație al Unifarm.

Concret, Hotărârea nr. 65 din 30 iulie 2021 a Adunării Generale a Acționarilor Unifarm o numește pe Aurora-Speranța Munteanu  în CA.

Aici, tot insolvența era combinația.

Unifarm era în centrul atenției pentru achizțiile din timpul pandemiei și avea o situație financiară deosebit de precară.

Presa arăta în august, că Unifarm este aproape de a-şi cere insolvenţa, în contextul în care nu poate rambursa un împrumut de 1,15 miliarde lei luat pentru a achiziţiona materiale sanitare în pandemie, sumă la care s-au adăugat şi dobânzi şi penalităţi, potrivit G4Media.

Compania atrage atenţia că are o relaţie greoaie cu Ministerul Sănătăţii, care nu a cerut restructurarea creditului şi nu a răspuns solicitărilor în acest sens, scrie G4Media.

Totodată, din cauza achiziţiilor puternice făcute în pandemie şi pentru că spitalele au ales să cumpere din altă parte, compania a rămas cu stocuri uriaşe, produse în valoare de peste 50 de milioane de lei expirând până la jumătatea acestui an, scria și Economedia.

Dacă în cazul CA al Romaero, Speranței Munteanu nu i-a fost prelungit mandatul, aceasta ar putea fi mai norocoasă la Unifarm.

Mandatul Speranței Munteanu în CA al Unifarm expiră pe data de 30 noiembrie a.c..

Fostul președinte al CA al Romaero mai poate spera însă la o prelungire de încă două luni a mandatului de membru al Consiliului Unifarm.

Speran'a Munteanu Unifarm
Remus Borza la ședința Camerei Deputaților organizată cu ocazia Orei Premierului, în București, luni, 9 noiembrie 2020. Inquam Photos / Octav Ganea

Combinații de sute de milioane de euro cu terenurile din Băneasa

Romaero este o societate din portofoliul Ministerului Economiei, care desfăşoară activităţi în industria aerospaţială de peste aproape 100 de ani.

Centru de mentenanță pentru anumite avioane ale Forțelor Aeriene Române, Romaero are și parteneriate cu companii internaționale din industria aeronautică, precum Sikorsky, care produce cunoscutele elicopetere Black Hawk, și repară avioane pentru companii aeriene pe care românii le folosesc frecvent, precum Ryanair sau Blueair.

Romaero se află însă și într-o stare economică delicată, având datorii și un plan de restructurare care prevede vânzarea unor active de milioane de euro.

În luna iulie a acestui an a intrat în schemă Speranța Munteanu, care devine președinte al Consiliului de Administrație al Romaero. În cazul în care CA al lui Romaero ar fi dus societatea spre insolvență, Speranța Munteanu și „cioclii insolvenței” ar fi dat lovitura vieții lor: active de sute de milioane de euro puteau fi prăduite la preț de nimic.

„Săptămâna Financiară” a descris cu lux de amănunte schema într-un articol în care explica modusul operandi al grupării Munteanu-Borza:

„Prima metodă folosită este cea a vânzării la un preț mult subevaluat a activelor de care dispune firma ce trebuie salvată. Acțiunea este făcută cu complicitatea unor parteneri bine aleși. Inițial, administratorul scoate la licitație bunurile, pornind de la valoarea de piață a acestora, dar cu un discount consistent, impus de „situația specială” în care se află societatea.

De obicei, licitatorii acționează în așa fel încât bunurile să nu se vândă la prima strigare.

Legea permite organizarea unei alte licitații, cu încă o scădere din prețul cerut inițial.

Din nou, jucătorii sunt mână în mână și nu achiziționează bunul.

Are loc o nouă licitație și o nouă reducere a valorii bunurilor.

Operațiunea se repetă până se ajunge la un preț derizoriu.

Subevaluarea bunurilor a fost metoda aplicată de administratorul judiciar Remus Borza la Plafar S.A., potrivit unor documente ale Curții de Conturi.

Imediat după numirea pe această poziție, a scos la vânzare mai multe terenuri şi imobile: 4.700 mp în Caracal, 16.000 mp şi construcţii de 3.713 mp în Roman, 6.833 mp în Brăila, 1.250 mp în comuna Cogealac – Constanţa. Au urmat active plasate în Huedin, Dej şi Timişoara. Cele mai multe au fost vândute după licitaţii repetate, iar de multe ori preţul cerut a scăzut cu 10-15% faţă de cel anterior.

Curtea de Conturi a arătat că, înainte de intrarea în insolvenţă, Plafar avea de gând să scape de datorii prin vânzarea unui singur teren.

Venirea lui Remus Borza a „curăţat“ patrimoniul Plafar.

Probleme au fost, conform Curţii de Conturi, şi la vânzarea sub preţul de producţie al unor ceaiuri şi siropuri, prejudiciul direct reținut de inspectori fiind de 2,84 milioane de lei.

O altă constatare gravă a fost aceea că vânzarea a 12 active la valoarea de 12,71 milioane de lei ar fi fost făcută de Remus Borza „în alte condiții decât cele prevăzute de Legea Insolvenței“.

În vara anului în curs, pe portalul Bursei de Valori București (BVB) a fost postat, la Secțiunea Eveniment de raportat, anunțul potrivit căruia Aurora-Speranța Munteanu a fost aleasă președintele Consiliului de Administrație al Romaero S.A..

Mandatul a început pe data de 27 iulie a.c. și putea înceta oricând înainte de îndeplinirea termenului în cazul numirii unui director general în condițiile privind guvernanța corporativă.

Anunțul era semnat chiar de Aurora-Speranța Munteanu, în calitate de președinte al CA Romaero.

Totuși, Speranța Munteanu și-a dus până la capăt mandatul de patru luni în CA al Rmaero.

Surse din PNL au declarat, pentru „România liberă”, că USR a insistat, în fosta coaliție de guvernare, ca persoane precum Speranța Munteanu să fie menținute în funcții de conducere ale unor importante companii de stat, cu toate că mai mulți specialiști ai liberalilor din respectivele domenii nu au fost de acord.

Metoda 2, aplicată și la Astra Asigurări

Metoda vânzării de active fără respectarea legii a fost aplicată și de către KPMG la Astra Asigurări, cea mai mare societate de asigurări românească, cu 4 milioane de clienți, dar care a fost falimentată intenționat tocmai de administratorul judiciar ce trebuia să o salveze.

KPMG, cu Speranța Munteanu, a aplicat la Astra Asigurări și un al doilea mecanism de fraudare: o lege ambiguă a insolvenței și un regulament intern interpretabil al practicienilor în insolvență, plus prietenii vechi și profitabile, dintre care una cu fostul premier Victor Ponta, au ajutat lichidatori ca Speranța Munteanu de la KPMG să devină stăpâni  ai companiilor pe care le-au administrat ori lichidat.

Dintr-o „scăpare“, legea domeniului vizează doar practicienii persoane fizice, nu și societățile constituite ca persoane juridice. De această prevedere absurdă a beneficiat și Speranța Munteanu împreună cu echipa sa.

Deși se aflau într-un evident conflict de interese, după cum au arătat mass-media, cei de la KPMG au sărit direct în barca lichidatorului, după ce tot ei au administrat în ultimul an și jumătate înainte de prăbușire, compania Astra Asigurări.

Aproape toată echipa KPMG Advisory care a activat la Astra, cu o singură excepție, este astăzi prezentă și în KPMG Restructuring și lucrează la lichidarea companiei.

Practic, cei care nu au fost capabili ca administratori judiciari și speciali să salveze cea mai mare societate de asigurări au fost cei care s-au ocupat și de lichidarea acesteia”

Năsui își apără numirea: Speranța Munteanu, adusă special la Romaero

Într-o postare publicată pe pagina de Facebook în data de 14 septembrie, la câteva zile de când a părăsit guvernarea, fostul ministru USR al Economiei, Claudiu Năsui, i-a dedicat laude Speranței Munteanu: „Echipa pe care am adus-o noi la conducerea Romaero a fost aleasă special pentru a face restructurarea de care compania are nevoie. (…) 1. Doamna Aurora-Speranța Munteanu (https://cutt.ly/Munteanu), senior partner KPMG în domeniul restructurării și reorganizării companiilor, cu o experiență de 30 de ani și studii la Sheffield University și Harvard Business School, și membru fondator al Turnaround Management Association Romania”.

Năsui nu spune însă nimic despre relația dintre Speranța Muntanu și Remus Borza, nici despre tunurile date de aceasta la World Trade Center, nici despre banii încasați ilegal de aceasta în cadrul procedurii de insolvență.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...
Ultima oră
Pe aceeași temă