-1 C
București
luni, 24 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalTalibanii au lansat un decret care spune că femeile trebuie să își...

Talibanii au lansat un decret care spune că femeile trebuie să își ofere consimțământul la căsătorie

Guvernul taliban din Afganistan a publicat vineri un decret privind drepturile femeilor, care spune că acestea nu trebuie considerate „proprietate” și trebuie să își dea acordul pentru căsătorie, scrie Reuters.

Guvernul taliban a luat această decizie sub presiunea comunității internaționale, care a înghețat în cea mai mare parte fonduri pentru Afganistan.

„O femeie nu este o proprietate, ci o ființă umană nobilă și liberă; nimeni nu o poate da nimănui în schimbul păcii… sau pentru a pune capăt animozității”, se arată în decretul talibanilor, publicat de purtătorul de cuvânt Zabihillah Muhajid.

Femeile nu ar trebui să fie forțate să se căsătorească. Instanțele ar trebui să țină cont de reguli atunci când iau decizii, iar ministerele să promoveze aceste drepturi, se arată în decret.

Cu toate acestea, nu s-a menționat în comunicat dacă femeile au posibilitatea de a lucra sau de a avea acces la facilități în afara casei sau la educație, acestea fiind preocupările majore din partea comunității internaționale.

În timpul guvernării anterioare din 1996 până în 2001, talibanii le-au interzis femeilor să iasă din casă fără o rudă de sex masculin și fără acoperirea completă a feței și a capului și nici nu au avut acces la educație.

Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Temperaturi de -32 de grade resimțite într-o zonă din România

Temperaturile resimțite la stația meteorologică Iezer din Munţii Rodnei au ajuns la -32 de grade Celsius, fiind cea mai scăzută temperatură înregistrată în România,...

Unirea Principatelor Române este marcată prin numeroase ceremonii

Unirea Principatelor Române, de la care se împlinesc, astăzi, 163 de ani, este marcată de autorităţile centrale şi locale prin mai multe ceremonii militare...

C.E. propune ajutoare de 1,2 mld. de euro pentru Ucraina

Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că vrea să-şi consolideze susţinerea financiară a Ucrainei cu 1,2 miliarde de euro, cu scopul de a o...
Ultima oră
Pe aceeași temă