35.7 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalTalibanii au lansat un decret care spune că femeile trebuie să își...

Talibanii au lansat un decret care spune că femeile trebuie să își ofere consimțământul la căsătorie

Guvernul taliban din Afganistan a publicat vineri un decret privind drepturile femeilor, care spune că acestea nu trebuie considerate „proprietate” și trebuie să își dea acordul pentru căsătorie, scrie Reuters.

Guvernul taliban a luat această decizie sub presiunea comunității internaționale, care a înghețat în cea mai mare parte fonduri pentru Afganistan.

„O femeie nu este o proprietate, ci o ființă umană nobilă și liberă; nimeni nu o poate da nimănui în schimbul păcii… sau pentru a pune capăt animozității”, se arată în decretul talibanilor, publicat de purtătorul de cuvânt Zabihillah Muhajid.

Femeile nu ar trebui să fie forțate să se căsătorească. Instanțele ar trebui să țină cont de reguli atunci când iau decizii, iar ministerele să promoveze aceste drepturi, se arată în decret.

Cu toate acestea, nu s-a menționat în comunicat dacă femeile au posibilitatea de a lucra sau de a avea acces la facilități în afara casei sau la educație, acestea fiind preocupările majore din partea comunității internaționale.

În timpul guvernării anterioare din 1996 până în 2001, talibanii le-au interzis femeilor să iasă din casă fără o rudă de sex masculin și fără acoperirea completă a feței și a capului și nici nu au avut acces la educație.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Parchetul European cere arestarea preventivă a 12 cetățeni români

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, cere arestarea preventivă a 12 cetățeni români, dintre care patru sunt funcționari publici. Această intenție este anunțată de...

Valoarea tichetelor de masă urcă la 30 de lei

Valoarea tichetelor de masă se majorează la 30 de lei, începând cu data de 1 iulie 2022. Anunțul în acest sens este transmis, la...

Președintele indonezian sprijină „misiunea de pace” a Ucrainei

Președintele indonezian este la Kiev unde sprijină „misiunea de pace” a Ucrainei, în încercarea de a debloca exporturile de cereale ucrainene, de care țara...
Ultima oră
Pe aceeași temă