14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInternaționalTaiwanul ar putea fi sufocat de China datorită geografiei sale

Taiwanul ar putea fi sufocat de China datorită geografiei sale

China își îmbunătățește capacitatea de a bloca Taiwanul, oferind Beijingului opțiunea de a tăia accesul pe insula independentă în planul său de a prelua controlul acesteia.


Geografia Taiwanului îl lasă vulnerabil la blocade. Populația, industria și porturile sale sunt concentrate pe flancul său vestic, cel mai apropiat de China.


China ar putea impune o blocadă, prin trimiterea de nave și submarine pentru a împiedica navele să intre sau să părăsească porturile din Taiwan. Ar putea folosi avioane de război și rachete pentru a domina cerul.


Chiar și o blocadă limitată ar amenința una dintre cele mai aglomerate rute comerciale din lume.

O mare parte din traficul maritim din strâmtoarea Taiwan merge către porturile Kaohsiung și Taichung din vestul insulei.

Exercițiile militare ale Chinei din această lună nu au fost o blocadă. Au fost menite să intimideze Taiwanul și Statele Unite. Au arătat, de asemenea, cum China încearcă să-și normalizeze prezența în zonele din apropierea Taiwanului, crescând riscul unui conflict.

De zeci de ani, Beijingul și-a privit Taiwanul, insula autonomă pe care China o pretinde că este a ei. A înființat Armata Populară de Eliberare cu scopul de a prelua în cele din urmă Taiwanul, dacă eforturile de unificare pașnică eșuează. Și-a modernizat forțele, dezvoltând cea mai mare marină din lume, care contestă acum supremația americană în mările din jurul Taiwanului scrie The New York Times într-o analiză publicată în 25 august 2022.

Deși probabil că China încă nu are capacitatea de a invada și de a ocupa rapid Taiwanul, ar putea încerca să impună o blocadă pentru a forța insula să facă concesii sau ca precursor al unei acțiuni militare mai ample. În acest scenariu, China ar încerca să supună Taiwanul sufocându-l și pe cei 23 de milioane de locuitori ai săi într-un inel de nave și avioane, întrerupându-l fizic, economic și chiar digital.

China a încercat să-și folosească exercițiile militare în această lună pentru a semnala încrederea în capacitatea Armatei Populare de Eliberare de a încercui Taiwanul. Armata a lansat rachete balistice în apele din largul Taiwanului, la 80 de mile de coasta Chinei, trimițând cel puțin patru rachete peste insula însăși, potrivit Japoniei, și au efectuat exerciții în zone mai apropiate de insulă decât oricând înainte.
În „Știința strategiei”, un manual cheie pentru ofițerii Armatei de Eliberare a Poporului, Taiwan nu este menționat, dar ținta este clară. Manualul descrie o „blocadă strategică” ca o modalitate de a „distruge conexiunile economice și militare externe ale inamicului, de a-i degrada capacitatea operațională și potențialul de luptă de război și de a-l lăsa izolat și fără ajutor”.

În timpul exercițiilor din această lună, China a evitat mișcări mai provocatoare care ar fi putut declanșa un răspuns mai puternic din partea Taiwanului. Dar încă a căutat să transmită o amenințare reală, anunțând Taiwanul cu privire la riscurile de a nu îndeplini cerințele Beijingului.

„Cred că și-au arătat intențiile, încercuind Taiwanul și contracarând intervenția străină”, a spus Ou Si-fu, cercetător la Institutul pentru Cercetare pentru Apărare și Securitate Națională, care este afiliat Ministerului Apărării din Taiwan. „Presupunerea lor a fost „Taiwanul poate fi izolat, iar apoi mă pot lupta cu acesta”.
După ce președintele Nancy Pelosi a sfidat avertismentele Beijingului și a vizitat Taiwanul pe 2 august, China a ripostat prin desfășurarea de avioane de război, nave și rachete pentru 72 de ore de exerciții. China a declarat șase zone de exerciții în jurul Taiwanului, inclusiv în largul coastei de est a insulei, într-un efort de a-și proiecta puterea mai departe de China continentală.

Exercițiile nu au fost o repetiție la scară largă. Într-o blocadă reală, cele 11 rachete pe care China le-a lansat în mările din jurul Taiwanului ar fi servit puțin unui scop militar, deoarece au fost concepute pentru a lovi ținte terestre, nu nave. China nu și-a lansat cele mai avansate arme. A zburat cu avioane lângă Taiwan, nu deasupra lui. Deși trei dintre zonele maritime pe care China le-a desemnat pentru exerciții au pătruns în apele teritoriale revendicate de Taiwan, în practică, rachetele și navele chineze au evitat acele ape.

„Acesta este un război politic”, a spus Drew Thompson, membru senior la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew din Singapore, care a lucrat anterior în Pentagon. „Aspectul politic a ceea ce fac ei este uneori mai important decât formarea efectivă pe care o întreprind.”

O blocadă reală ar implica alte sute de nave și avioane, precum și submarine, care încearcă să sigileze porturile și aeroporturile din Taiwan și să respingă o posibilă intervenție a navelor de război și avioanelor trimise de Statele Unite și aliații săi.

Într-o blocadă, China ar trebui, de asemenea, să controleze cerul. China are o serie de baze navale și aeriene pe coasta sa de est, vizavi de Taiwan, și multe altele în sus și în josul coastei sale. Armata chineză ar putea încerca, de asemenea, să doboare avioane inamice cu rachete sol-aer sau chiar să lovească bazele americane din Guam și Japonia.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă