22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoScandal în Republica Moldova. Guvernul interzice companiei Air Moldova să reia zborurile...

Scandal în Republica Moldova. Guvernul interzice companiei Air Moldova să reia zborurile spre Moscova

Compania Air Moldova, transportatorul aerian național al Republicii Moldova, nu va relua zborurile între Chișinău și Moscova, întrucât Guvernul Republicii Moldova a blocat această decizie a companiei aeriene.

Compania Air Moldova intenționa să reia cursele aeriene între Chișinău și Moscova, de la data de 1 octombrie 2022. Compania din Republica Moldova anunțase această decizie la data de 9 septembrie 2022. Dar imediat după aceea, Autoritatea Aeronautică Civilă de la Chișinău, subordonată Guvernului, a interzis aceste zboruri.

Anunțul difuzat pe internet de Air Moldova, în dimineața zilei de 11 septembrie 2022, este următorul:

“Stimați pasageri, Autoritatea Aeronautică Civilă a emis Directiva Operațională nr. 06 din 10.09.2022, prin care interzice efectuarea operațiunilor aeriene în spațiul aerian al Federației Ruse de către operatorii aerieni naționali. Astfel, compania Aeriană Air Moldova nu va putea opera zborurile spre și din Moscova începând cu 1 octombrie, precum a anunțat anterior.

Vânzările biletelor spre/ din Moscova au fost sistate. Pasagerii care au procurat bilete pentru zborurile din 1 octombrie 2022 sunt rugați să expedieze un email la adresa booking@airmoldova.md pentru rambursare.

În continuare, Compania Air Moldova va comunica cu Autoritatea Aeronautică Civilă în vederea soluționării situației privind actele menționate în Directiva emisă. În cazul nesoluționării acestei probleme cu Autoritatea Aeronautică Civilă, ne rezervăm dreptul de a apela în instanță”

Andrei Spînu, vicepremier și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în Republica Moldova, anunța, sâmbătă la amiază, că decizia de anula intenția Air Moldova de a zbura în Rusia a fost emisă de Autoritatea Aeronautică Civilă de la Chișinău.

„Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, în scopul asigurării siguranței și securității aeronautice, la 10 septembrie 2022, informează că a fost emisă Directiva Operațională nr. 06 – 10/09/2022, prin care se interzice  efectuarea operațiunilor aeriene în spațiul aerian al Federației Ruse de către operatorii aerieni naționali”

Andrei Spînu,

Vicepremierul Republicii Moldova

Compania Air Moldova susține că au prioritate cetățenii

Zborurile companiei aeriene naționale a Republicii Moldova în Federația Rusă fuseseră suspendate în februarie 2022, în contextul în care, la 24 februarie, Rusia pornise războiul din Ucraina. Războiul este și acum în plină desfășurare. Dar Air Moldova anunța că va relua cursele spre Rusia, începând cu data de 1 octombrie 2022, ca urmare a solicitărilor venite de la cetățeni ai Republicii Moldova.

“Această decizie vine ca urmare a nenumăratelor solicitări din partea cetățenilor Republicii Moldova, care se află în Federația Rusă și vor să revină acasă. Totodată decizia de a relua zborurile se datorează solicitărilor pasagerilor de a utiliza biletele achiziționate în perioada pandemică și după sistarea zborurilor din luna februarie. Aceste circumstanțe au creat dificultăți cu care se confruntă zilnic sute de pasageri”

Air Moldova

Comentariile cetățenilor din diverse țări, pe internet, în această dispută, sunt contradictorii. Unii afirmă că Republica Moldova nu trebuie să mai aibă niciun fel de relații cu Rusia. Alții spun că Republica Moldova trebuie să sprijine Ucraina, atacată de Rusia, fără însă a-și neglija interesele proprii. Alții spun că relațiile dintre cetățenii Republicii Moldova și Rusia trebuie să aibă prioritate.

Air Moldova, compania aeriană națională a Republicii Moldova, a fost condusă de Mircea Maleca. Anterior acestei funcții, el a fost directorul Autorităţii Aeronautice Civile. A demisionat de la AAC după ce a fost acuzat de conflict de interese, întrucât era implicat simultan și în compania aeriană privată Fly One.

Stewardesele Air Moldova au uniforme în culorile Rusiei

În prezent, director general la Air Moldova ar fi Alexandru Ceban. El se remarca, anul trecut, când a prezentat noua uniformă a stewardeselor. În noua uniformă a fetelor de la Air Moldova figurau culorile roșu, alb și albastru. Acestea coincid, probabil întâmplător, cu culorile de pe drapelul Rusiei. În pozele mai vechi, stewardesele Air Moldova purtau culorile roșu – alb sau roșu – albastru.

Înainte ca premierul Republicii Moldova să anunțe blocarea zborurilor, decizia Air Moldova de a relua cursele spre Rusia avusese și susținători. Apăruseră observații legate de faptul că alte țări europene mențin relații cu Rusia. “Adică Turcia poate dar Moldova nu”, este unul dintre comentariile de pe Facebook. “Oamenii noștri sunt peste tot și noi suntem un stat neutru”, sublinia o altă persoană.

“Moldovenii sunt peste tot și în Rusia. Unii oameni vor să-și viziteze rudele și țara natală”, scrie pe internet, în limba rusă, o doamnă originară din Râbnița. Râbnița este un oraș în Transnistria, regiunea majoritar rusofonă a Republicii Moldova. Totuși, conform informațiilor de pe Facebook, autoarea postării trăiește acum în Montreal (Canada), nu în Rusia.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă