5.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021

Peste 35 de morți într-un atentat cu bomba la Bagdad

Un atentat sinucigaș a luat viața a cel puțin 35 de locuitori din Irak, iar zeci de persoane au fost grav rănite. Tragedia s-a petrecut într-o piață aglomerată din cartierul Sadr City din Bagdad luni, în ajunul festivalului Eid al-Adha. Potrivit presei internaționale, peste 60 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce bomba a explodat în mulțime. Statul Islamic și-a revendicat atacul, a declarat agenția de știri Nasheer a grupului pe Telegram. Unul dintre militanții săi a aruncat în aer vesta explozivă printre mulțimi.

Conform declarațiilor medicilor, numărul morților ar putea crește de la o oră la alta, mulți dintre răniți fiind într-o stare critică. 

Primul ministru Mustafa al-Kadhimi a ținut o întâlnire urgentă cu comandanții de securitate pentru a discuta despre atacul  din cartierul Sadr City. Țara este îndurerată de tragedia produsă, iar zeci de mesaje cu regrete și condoleanțe au fost transmise în mediul online. Președintele Barham Salih a postat un tweet spunând: „Cu o crimă îngrozitoare, țintesc civilii din orașul Sadr în ajunul Eid … Nu ne vom odihni înainte ca terorismul să fie tăiat de rădăcini”.

Atacurile cu bombe de mari dimensiuni au fost odată un eveniment aproape zilnic în capitala irakiană, însă acestea au scăzut după ce o grupare din nordul și vestul Irakului a fost învinsă în 2017. În schimb, în Irak este activă acum organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic, dar şi grupuri insurgente, inclusiv proiraniene.

Ultima oră
Pe aceeași temă