9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalO șansă de a îndrepta situația: investirea în biodiversitate - o cale...

O șansă de a îndrepta situația: investirea în biodiversitate – o cale de a ieși din criză

 

Modelul nostru economic se bazează pe o relație de încredere și interdependență cu mediul natural. El este susținut de o natură intactă. Însă, o exploatare nesustenabilă a naturii – una care epuizează resursele planetei noastre – creează un lanț de evenimente care ne pune pe toți în pericol.

Presiunile impuse asupra mediului natural și a resurselor naturale durează de ani de zile și sunt în creștere. În ultimele patru decenii, activitățile umane au cauzat o diminuare cu 60% a populației faunei sălbatice și au amenințat cu dispariția 1 milion de specii. Noi am schimbat aproape trei sferturi din suprafața Pământului, împingând natura într-un un colț din ce în ce mai mic al planetei.

Situația naturii în Europa nu este mai bună. Un raport nou al Comisiei Europene privind Starea Naturii în UE arată că în ultimii șase ani natura a continuat să se degradeze, iar noi nu stopăm și nu inversăm procesul de deteriorare a speciilor și habitatelor. 

Vestea bună este că putem schimba acest lucru! Ne aflăm la un moment unic în istorie, în care putem acționa împreună la scară largă, mai repede ca niciodată. Deciziile pe care le luăm acum și în lunile care urmează în ceea ce privește modul în care dorim să ieșim din  criza cauzată de pandemia globală COVID-19 vor forma iremediabil viitorul planetei noastre.

 

întâlnire cu președinții industiilor marine

FOTO: Întâlnire cu președinții industriilor marine din Normandia, în prezența Stéphanie Yon-Courtin, membru al PE, al treilea din stânga, Claudine Pierson, interpret francez, al șaselea din stânga, Virginijus Sinkevičius, al șaptelea din stânga și Hervé Morin, președintele Consiliului Regional al Normandiei, al optulea din stânga. 8/09/2020, Cherbourg

Pactul verde european și Strategia UE privind Biodiversitatea prezintă o viziune pentru o lume de mâine mai sănătoasă și mai robustă, propulsată de o dezvoltare cu neutralitate climatică și responsabilitate de mediu. Planul UE de Redresare propune un buget de susținere fără precedent.

În momentul de față, protejarea și refacerea naturii este una dintre cele mai bune investiții pe termen lung pe care le putem realiza pentru societățile prezente și viitoare. Aceasta înseamnă extinderea zonelor protejate gestionate eficient și refacerea terenurilor și ecosistemelor marine degradate, plantarea de gard viu și copaci precum și amenajarea orașelor cu mai multe zone verzi. Investirea în păduri și zone umede naturale, în râuri cu curgere liberă și zone de coastă, într-o agricultură mai durabilă și ecologică, în rețele logistice mai sustenabile.

Toate aceste exemple pot fi realizate rapid, ele creează locuri de muncă și sunt multiplicatori economici solizi. Exact genul de măsuri de care avem nevoie pentru o redresare solidă și pentru combaterea unei perioade de şomaj crescut.
Ecosistemele protejate și refăcute ne vor mulțumi în schimb mărindu-ne rezistența la șocurile viitoare de toate genurile. Gândiți-vă la zonele de coastă care ne protejează de inundații sau  la turbăriile regenerate care captează dioxidul de carbon. Și natura, de asemenea, se va reface. Am văzut că atunci când i se acordă șansa, natura e în stare să își revină.

Datorită unui program LIFE al UE pădurile aluviale, pajiștile și câmpiile valoroase din munții Călimani și Gurghiu din România au fost refăcute cu succes. Aceasta s-a realizat cu ajutorul unei combinații constând în plantarea de puieți, controlarea pășunatului și a cositului, eliminarea speciilor alogene invazive și – mai ales – implicarea comunității locale, care a fost astfel împuternicită să devină responsabilă de îngrijirea naturii.
,,Acum avem ocazia să reparăm sistemul economic, financiar și natural. Putem construi o economie sustenabilă care să nu distrugă sistemul de susținere a vieții noastre, ci să îl protejeze, să-l refacă și să-l vindece.”

Săptămâna verde a UE care are loc anul acesta între 19 si 22 octombrie va analiza modul în care se poate realiza aceasta. Ea va constitui o etapă majoră în drum spre Conferința Părților (COP 15) privind Convenția asupra Diversității Biologice planificată acum pentru anul 2021, la care liderii mondiali vor adopta un plan de acțiune pe 10 ani pentru biodiversitate – un nou pact global pentru oameni și natură.

În 30 septembrie, la Summitul ONU privind biodiversitatea, liderii mondiali s-au întrunit pentru a iniția acțiuni globale privind natura și pentru a-și arăta angajamentul hotărât pentru ajungerea la un acord asupra unui cadru global nou ambițios pentru biodiversitate. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu peste 70 de șefi de state și de guvern a pledat pentru poziționarea biodiversității și a climei în centrul strategiilor de redresare economică în perioada post-pandemică, angajându-se să abordeze criza climatică, defrișările, degradarea și poluarea ecosistemelor și a trece la o producție sustenabilă și un consum durabil.

Acum este momentul decisiv pentru a regândi relația noastră cu natura și pentru a lua deciziile corecte. Haideți să reconstruim totul mai bine în alianță cu natura. Pentru că dacă biodiversitatea prosperă, vom prospera și noi toți.
 

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă