14.7 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Franța: Operațiunea militară din Siria este „legitimă”. Rusia: Peste o sută de rachete trase

Într-o declaraţie de presă la Palatul Elysée, făcută împreună cu ministrul Apărării, Florence Parly, Le Drain a explicat că „escaladarea chimică din Siria este inacceptabilă”.

La rândul său, ministrul Apărării a precizat că Franţa a participat la operaţiunea militară comună din Siria cu fregate şi avioane de vânătoare. „Fregate capabile să desfăşoare mai multe misiuni, însoţite de o navă de protecţie şi de sprijin, au fost desfăşurate în Marea Mediterană. În acelaşi timp, un raid aerian a fost lansat în primele ore ale nopţii de la mai multe baze aeriene din Franţa pentru a ajunge în zona coastelor Siriei”, a detaliat Florence Parly.

„Aceste diferite mijloace au lansat în mod perfect coordonat rachete de croazieră (…) în strânsă coordonare cu aliaţii noştri americani şi britanici”, a adăugat ea.

Florence Parly a precizat de asemenea că atacurile desfăşurate în noaptea de vineri spre sâmbătă de SUA, Marea Britanie şi Franţa au vizat „principalul centru de cercetare” şi „două centre de producţie” din „programul chimic clandestin” al regimului sirian.

„A fost atacată capacitatea de a dezvolta, de a pune la punct şi de a produce arme chimice”, a adăugat ea în declaraţia de presă de la Palatul Elysée. „Obiectivul este simplu: să împiedicăm regimul să folosească din nou arme chimice”, a spus ea.

Rachete trase asupra unor ţinte civile şi militare 

De cealaltă parte, Ministerul Apărării din Rusia a transmis într-un comunicat că Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au lansat peste o sută de rachete asupra unor ţinte civile şi militare din Siria.

Potrivit comunicatului Ministerului Apărării din Rusia, mai multe rachete au fost doborâte de sistemele siriene de apărare antiaeriană construite în Uniunea Sovietică în urmă cu 30 de ani. „Nicio bază rusă din Siria nu a fost ţinta atacurilor”, a precizat Ministerul Apărării din Rusia.

„Sistemele antiaeriene siriene S-125, S-200, Buk şi Kvadrat au fost implicate în operaţiunile de interceptare a rachetelor. Aceste sisteme au fost fabricate în Uniunea Sovietică în urmă cu peste 30 de ani. Peste o sută de rachete de croazieră şi sol-aer au fost lansate către ţinte civile şi militare din Siria de către nave americane, britanice şi franceze”, a transmis Ministerul rus al Apărării, conform Agerpres.

Ultima oră
Pe aceeași temă