13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInternaționalCum au pus în pericol desenele Disney viața animalelor exotice

Cum au pus în pericol desenele Disney viața animalelor exotice

Alegerea animalelor sălbatice – precum pești, țestoase sau bufnițe – ca personaje principale în filme de animație poate avea consecințe grave pentru diverse specii din sălbăticie. Avertismentul vine de la specialiștii britanici, în contextul lansării noului desen animat “Găsește-o pe Dory”, ce are ca protagonist un chirurg regal, pește al cărui proces de capturare poate duce la distrugerea mai multor habitate naturale, scrie publicația britanică The Independent.

Adesea, copiii care se atașează de personajele lor favorite din desene animate sau filme Disney își roagă părinții să le cumpere un astfel de animal de companie, fără să conștientizeze consecințele capturării lor asupra biodiversității.

În anul 1990, după lansarea filmului ”Țestoasele mutante ninja”, nu puțini au fost părinții care și-au surprins copiii cu țestoase ca noi companioni. La scurt timp, însă, numeroase lacuri și râuri din Marea Britanie erau pline de țestoase abandonate ce crescuseră mult peste așteptările stăpânilor lor, care nu aveau nici cea mai mică idee despre specia cumpărată sau cum trebuie îngrijită.

O soartă asemănătoare a avut-o și simpaticul pește clovn, personajul principal din “Găsește-l pe Nemo”. În 2003, după lansare, filmul a creat o adevărată frenezie în rândul celor mici care își doreau să aibă un Nemo în acvariul de acasă.

Astfel, specia a dispărut complet din Filipine, părți din Thailanda și Sri Lanka, din cauza capturării iresponsabile și a vânzărilor masive. Totodată, metodele ilegale de prindere a peștilor clovn au distrus rezervații de corali, fapt ce a afectat numeroase tipuri de pești exotici care trăiau acolo.

Chiar și astăzi, la 10 ani de la lansarea filmului de animație, un milion de pești clovn sunt prinși anual din habitatul lor natural pentru a fi vânduți. Astfel, specia se confruntă cu o a treia modalitate de extincție, pe lângă poluare și încălzirea globală.

Din aceasta cauză, biologii și experții în conservare și biodiversitate se tem ca filmul “Găsește-o pe Dory” va duce la dispariția speciei de pește chirurg regal.

Spre deosebire de pestele clovn, specia chirurg regal nu se poate înmulți în captivitate, astfel că fiecare Dory va trebui sa fie pescuită direct din ocean, prin metode dăunătoare pentru viața subacvatică. De asemenea, micul pește are nevoie de un acvariu foarte spațios pentru a supraviețui, fiind dificil de întreținut.

Dr Judith Lock, de la Centrul de Științe Biologice al Universității Southampton, a punctat, într-un interviu pentru publicația The Independent, că interesul față de speciile de pești precum Nemo și Dory poate fi direcționat către protejarea lor și apărarea vieții marine.

Astfel, ca să protejeze specia chirurg regal, Disney colaborează cu Asociația Grădinilor Zoologice și Acvariilor din America, în încercarea de a educa persoanele care își doresc să cumpere pești exotici.

Și Scott Wilson, de la Grădina Zoologică Chester, din Marea Britanie, a conchis, pentru The Independent, că părinții ar trebui să își încurajeze copiii să își aleagă câini, pisici și iepuri ca animale de companie și să le explice de ce animalele sălbatice trebuie să rămână în mediul lor natural.

Cele mai citite

Cinci locuri în Liga Campionilor pentru Germania, în sezonul viitor! Victoria lui Dortmund cu PSG, decisivă

Germania va trimite cinci formații în ediția viitoare a Ligii Campionilor, după ce şi-a asigurat locul doi în clasamentul UEFA din acest sezon, grație...

Piedone, Firea, Nicușor și Burduja vor în primărie; primăria ar putea intra în Șoșoacă

IlustrațieȘ Marian Avramescu Nicușor Dan, Gabriela Firea, Cristian Popescu – Piedone, Sebastian Burduja și teoreticul candidat al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) visează să...

La summitul de pace din Elveția au fost invitate 160 de țări. Rusia nu e pe listă

Război în Ucraina. Summitul de pace va avea loc în 15 şi 16 iunie în Elveţia. Vestea a fost confirmată de Volodimir Zelenski. Rusia...
Ultima oră
Pe aceeași temă