8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza migranților se agravează la granița dintre Polonia și Belarus

Criza migranților se agravează la granița dintre Polonia și Belarus

Tensiunile cresc la granița dintre Polonia și Belarus, după ce un nou val de migranți a încercat să forțeze trecerea în țară. Polonezii își acuză vecinul că a alimentat criza și au avertizat că mii de militari suplimentari au fost mobilizați pentru a răspunde confruntărilor.

Situația de la granița dintre Polonia și Belarus se agravează, după ce un nou val de migranți a încercat să intre cu forța pe teritoriul țării. Polonezii își acuză vecinul că a alimentat criza imigranților ilegali, pe care i-ar fi adus intenționat din Orientul Mijlociu cu avionul. În cea mai recentă criză a migrației de câteva săptămâni la graniță, șeful polițiștilor de frontieră polonez a declarat că grupuri de oameni încercau să pătrundă la frontieră luni seară.

Ministerul polonez al apărării a declarat luni pe Twitter că „un grup de migranți se află în prezent în apropiere de Kuznica”. Postarea a fost însoțită de imagini aeriene care arată mulțimi mari adunându-se pe partea belarusă a graniței, notează CNN. Purtătorul de cuvânt al cartierului general al Grănicerii poloneze, Michał Tokarczyk, a anunțat că în prezent există aproximativ 4.500 de polițiști și aproximativ 9.500 de soldați din armata poloneză staționați la frontieră.

Potrivit datelor oferite de oficialii polonezi, din august și până în prezent, peste 30.000 de migranți au încercat să intre în țară. Conflictele au escaladat, iar mii de refugiați s-au ciocnit în confruntări cu soldații polonezi. De asemenea, alte câteva mii de persoane și-au montat corturi la graniță.

Autoritățile poloneze au acuzat Minskul că dorește să declanșeze un atac hibrid. Imaginile de pe rețelele de socializare arată cum migranții sunt escortați de militari belaruși înarmați și cu câini de vânătoare. De asemenea, unii dintre migranți au fost surprinși în fotografii cum încearcă să taie gardul de sârmă ghimpată de la frontieră, în fața forțelor de ordine poloneze.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat că sunt 3-4.000 de migranți la graniță și alți 10.000 pe teritoriul belarului, care se îndreaptă spre frontiera cu Polonia.

Țările străine au reacționat de îndată față de situația alarmantă cu care se confruntă Polonia. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut Belarusului să înceteze imediat acțiunile împotriva vecinilor polonezi și să nu mai folosească migranții ilegali drept arme politice.

Totodată, șefa executivului european a cerut statelor membre să aprobe sancțiuni extinse pentru regimul bielorus și anunță că doi vicepreședinți CE vor merge în țările de origine ale migranților, în încercarea de a-i convinge pe oficiali să nu mai permită folosirea acestora de către regimul de la Minsk.

De asemenea, Departamentul de Stat din SUA a acuzat Belarusul că subminează pacea și securitatea în Europa. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price a transmis că : „atât timp cât regimul bielorus refuză să-și respecte obligațiile și angajamentele interanționale, subminează pacea și securitatea în Europa și continuă să reprime și să abuzeze oameni care nu caută nimic altceva decât să trăiască liberi, vom continua să punem presiune pe Lukașenko și ne vom reduce apelurile la responsabilitate.”

Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, a declarat pentru un post de televiziune că valul de migranți de la frontiera Poloniei este creat artificial, cel mai probabil în colaborare cu Rusia. Mișcarea este văzută ca o presiune asupra UE, după ce Belarus a fost supus unor sancțiuni economice. În opinia acestuia, situația ar putea escalada în orice moment, iar violențele s-ar putea intensifica.

Diaconescu a numit acesta un „război hibrid” deoarece există organizații occidentale care cer Poloniei să îi primească pe refugiați. Săptămâna viitoare, miniștrii de externe din UE se vor reuni pentru a lua o decizie cu privire la criza migranților de la graniță.

Pe de altă parte, guvernul președintelui Lukașenko a negat în mod repetat fabricarea unei crize a migranților, dând vina pe Occident pentru trecerea și tratamentul migranților. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apărat luni gestionarea de către Minsk a problemei migranților, spunând că Belarus ia toate măsurile necesare pentru a acționa.

Comitetul de frontieră de stat din Belarus, care este responsabil pentru frontierele externe ale țării, a spus că migranții din apropierea graniței vor să intre în Polonia ca refugiați și nu reprezintă o amenințare pentru securitate.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă