25.7 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 123. Patru rachete rusești au lovit orașul Kiev

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 123. Patru rachete rusești au lovit orașul Kiev

Patru rachete rusești au lovit orașul Kiev, distrugând mai multe blocuri de locuințe, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Presa ucraineană afirmă că rușii n-au țintit obiective militare ci doar clădiri rezidențiale, civile. Un bloc de nouă etaje a fost incendiat. Primarul capitalei Ucrainei, Vitali Klitschko, s-a deplasat la locul atacului pentru a vedea amploarea distrugerilor.

Până în acest moment, bilanțul oficial al victimelor este de un mort și mai mulți răniți. Toți aceștia sunt civili din Ucraina.

Obiective civile sunt lovite de rachete rusești

Atacul asupra capitalei apare în contextul în care Rusia revine în ofensivă în mai multe regiuni din Ucraina. Cea mai dificilă situație este în regiunea din estul Ucrainei, Donbas. Ea este aproape complet ocupată de militarii ruși. Cu o zi înainte, sâmbătă, rușii anunțau că zona industrială și aeroportul din orașul Severodonetsk din Lugansk sunt „complet eliberate”. Militarii ruși cooperează cu luptători ceceni trimiși de Ramzan Kadyrov și cu milițiile separatiștilor rusofoni din Lugansk.

Regimul Putin a recunoscut așa – zisele „Republici Populare” Donețk și Lugansk. La rândul lor, autoritățile locale separatiste au anunțat că vor organiza referendumuri în care să se pună în discuție unirea acestor regiuni cu Rusia. După un scenariu similar, după ce Rusia a ocupat Crimeea, în peninsulă a avut loc un referendum, nerecunoscut de Ucraina, în care s-a votat unirea peninsulei Crimeea cu Rusia.

În Occident apar tot mai multe critici cu privire la sprijinul militar pe care unele țări l-ar fi oferit prea târziu Ucrainei. Cele mai multe asemenea critici se referă la Germania.

La inițiativa SUA, la baza militară americană Ramstein din Germania avusese loc o reuniune a Grupului consultativ pentru apărarea Ucrainei. La reuniune au venit reprezentanți din 40 de țări,  atât din NATO cât și din afara Alianței. Acela a fost momentul în care unele țări, inclusiv Germania, au acceptat să livreze arme către Ucraina.

Citește și:

Rusia – Ucraina, ziua 202: stenogramele discuțiilor dintre Macron și Putin au apărut în mass-media

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cele mai aglomerate Vămi în weekendul prelungit de Sfânta Maria

Cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei au fost ieri, 13 august, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire,...

Minivacanța de Sf. Maria a dublat numărul rezervărilor pentru sejururi în România

Hotelierii și operatorii din industria turismului se pregătesc pentru cele mai aglomerate zile din această vară, vârful de sezon estival, în contextul în care...

Cod galben de ploi, în aproape toată țara, până la sfârșitul mini-vacanței de Sfânta Maria. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, o atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ pentru aproape...
Ultima oră
Pe aceeași temă